A híres, tiroli sajtos-spenótos zsemlegombóc receptje: a legjobb száraz kenyérből

Ez a lágy, ízes, sajtos-spenótos gombóc pont olyan lesz, mint a tiroli vendéglőkben.

tiroli-sajtos-spenotos-gomboc
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tiroliak zsemlegombóca messze földön híres, az egyik legjobb a sajtos-spenótos változat. Tökéletes száraz péksütemények újrahasznosítására. Ha kisebb gombócokat készítesz, levesbetétnek is kiváló. A nagyobbak pedig különleges köretként éppúgy számításba jöhetnek, mint felturbózva főfogásként. Mirelit spenótot is használhatsz, de frissből az igazi. 

Sajtos-spenótos gombócok

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 50 dkg spenót
  • 20 dkg száraz zsemle vagy kenyér
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg sajt
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Ha nem elég száraz a péksüti, rakd a mikróba vagy a sütőbe egy kicsit szikkadni. Ezt követően áztasd tejbe, és hagyd, hogy megszívja magát. A vajat hevítsd fel, add hozzá az aprított hagymát, kicsit később a fokhagymát, és dinszteld meg. Tedd bele a megmosott, apróra vágott spenótot, és fonnyaszd meg körülbelül öt perc alatt. Húzd le a tűzről, majd rakd hozzá a kinyomkodott péksütiket, a tojásokat, a sajtot, a lisztet, és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval.

Formázz a masszából gombócokat, és pakold forrásban lévő vízbe. Takaréklángon főzd meg körülbelül 15 perc alatt. Akkor jó, ha kettévágsz egyet, és a belseje homogén. Megszórhatod mogyoróval, de kínálhatod olvasztott vajjal, reszelt sajttal is. 

Ha szereted a spenótos gombócokat, a galuskát is el kell készítened. Parmezánnal különösen jó. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük