A klasszikus sajtos roló receptje
A habkönnyű sajtos roló sokkal finomabb, ha a tésztát is saját kezűleg készíted.
A sajtos roló igazi retró finomság, melyet most már te is könnyedén az asztalra varázsolhatsz. Nem kell attól tartanod, hogy a krém túlságosan vajas lesz. Más töltelékkel is érdemes kipróbálni. Krónikus időhiányban szenvedők egy csomag leveles tésztából is megsüthetik.
Sajtos roló
Hozzávalók 20 darabhoz
Tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál ecet
- csipet só
- 2 tojás a kenéshez
Krémhez
- 25 dkg reszelt saj
- 15 dkg vaj
- 7 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 3 tojás
- 1 kiskanál só
- bors
Elkészítés:
A lisztet morzsold össze a vajjal egy mély tálban, majd gyors mozdulatokkal a többi hozzávalót is gyúrd hozzá. Tedd legalább egy órára a hűtőbe, de akár egy egész éjszaka is hidegen hagyhatod. A pihentetést követően a leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd vékonyra, és vágj belőle másfél centi széles csíkokat. Néhány fakanál nyelét vagy sütőhengereket vékonyan vajazz be, és tekerd rá a tésztát úgy, hogy a csíkok fedjék egymást. Felvert tojással kend le, és rakd vajjal kikent tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 190 fokon süsd körülbelül 15 percig, vagy míg szép aranybarna nem lesz. Még melegen told le őket a formákról.
A krémhez keverd el a lisztet a tejjel, és kis lángon főzd sűrűre. Hűtsd ki, majd körülbelül öt perc múlva rakd hozzá a reszelt sajtot, a vajat, sózd, borsozd, és dolgozd simára. Hagyd kihűlni a krémet, és nyomózsákkal töltsd a rolókba. Ha még több sajtra vágysz, a végeiket hempergesd meg reszelt sajtban.
