Krémes és szaftos rizottó sáfránnyal: nem fogod hiányolni belőle a húst

Egy tál vidámság ez az élénk napsárga rizottó.

Krémes és szaftos rizottó sáfránnya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a rizottó fantasztikusan selymes, krémes és gazdag ízvilágú fogás, amivel nem kell órákat a konyhában töltened. A sáfrány egy elképesztően sokoldalú fűszernövény, amelyből kevés is elég.

Egyik legismertebb pozitívuma, hogy a hangulatjavító, elősegíti a jó alvást és stresszoldó. Magas az antioxidáns tartalma, javítja a memóriát és a kognitív képességeket és gyulladáscsökkentő. Így egy igazi szuperétel, ami tökéletes ízegyensúlyt fog hozni a rizottóba is. 
 

A finom olasz rizses étel titka, hogy legyen könnyed és ízgazdag. A rizottó százféle módon variálható. Eredete Észak-Olaszországból, Lombardia és Piemont régiókból származik, ahol a rizstermesztés hagyománya évtizedekre nyúlik vissza. A rizottó nem szimpla rizs, és nem is úgy kell elkészíteni. A rizottórizs rövid szemű, magas keményítőtartalmú fajtákból készül, mint az arborio vagy a carnaroli. Az ilyen rizsfajták képesek megőrizni a formájukat, miközben krémes állagot is adnak az ételnek. Egy ízlés szerint megválasztott alaplében szokás főzni, hosszan és folyamatos kevergetés mellett. Főzés előtt a rizst néhány percig olajon kell pirítani, majd egy kevés fehérborral felönteni. 

Sáfrányos rizottó

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg rizottórizs
  • 2 mogyoróhagyma
  • 4 bögre alaplé
  • 10 dkg olasz kemény sajt
  • sáfrány
  • 0.5 bögre fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Először egy fazékban melegítsd fel az alaplevet és hagyd alacsony lángon a tűzhelyen, ne hagyd kihűlni. Pucold meg a mogyoróhagymát és aprítsd fel kicsi kockákra. Egy másik lábosban hevítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a rizst, és kevergesd 2 percig.

Utána öntsd fel a fehérborral a rizst, majd kevergesd folyamatosan újabb 2 percig. Ezután merőkanállal adagolva add az alaplevet a rizshez és főzd tovább, folyamatos kavargatás mellett. Ekkor hozzáadhatod a sáfrányt. Amikor a rizs beszívta az előző kanálnyi alaplevet, hozzáadhatod a következőt, ezt addig ismételd, míg mind a 4 bögre alaplevet hozzá nem adtad.

Ha kész van a krémes, puha rizs, akkor bőségesen reszelj rá a kemény sajtból.

Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes

Az olasz konyha egyik legélvezetesebb fogása a rizottó, amely meglepően egyszerűen készül. Ezt a receptet érdemes megtanulni!

Elolvasom

Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?

Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. február 19. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük