Krémes és szaftos rizottó sáfránnyal: nem fogod hiányolni belőle a húst
Egy tál vidámság ez az élénk napsárga rizottó.

Ez a rizottó fantasztikusan selymes, krémes és gazdag ízvilágú fogás, amivel nem kell órákat a konyhában töltened. A sáfrány egy elképesztően sokoldalú fűszernövény, amelyből kevés is elég.
Egyik legismertebb pozitívuma, hogy a hangulatjavító, elősegíti a jó alvást és stresszoldó. Magas az antioxidáns tartalma, javítja a memóriát és a kognitív képességeket és gyulladáscsökkentő. Így egy igazi szuperétel, ami tökéletes ízegyensúlyt fog hozni a rizottóba is.
A finom olasz rizses étel titka, hogy legyen könnyed és ízgazdag. A rizottó százféle módon variálható. Eredete Észak-Olaszországból, Lombardia és Piemont régiókból származik, ahol a rizstermesztés hagyománya évtizedekre nyúlik vissza. A rizottó nem szimpla rizs, és nem is úgy kell elkészíteni. A rizottórizs rövid szemű, magas keményítőtartalmú fajtákból készül, mint az arborio vagy a carnaroli. Az ilyen rizsfajták képesek megőrizni a formájukat, miközben krémes állagot is adnak az ételnek. Egy ízlés szerint megválasztott alaplében szokás főzni, hosszan és folyamatos kevergetés mellett. Főzés előtt a rizst néhány percig olajon kell pirítani, majd egy kevés fehérborral felönteni.
Sáfrányos rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg rizottórizs
- 2 mogyoróhagyma
- 4 bögre alaplé
- 10 dkg olasz kemény sajt
- sáfrány
- 0.5 bögre fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
Először egy fazékban melegítsd fel az alaplevet és hagyd alacsony lángon a tűzhelyen, ne hagyd kihűlni. Pucold meg a mogyoróhagymát és aprítsd fel kicsi kockákra. Egy másik lábosban hevítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a rizst, és kevergesd 2 percig.
Utána öntsd fel a fehérborral a rizst, majd kevergesd folyamatosan újabb 2 percig. Ezután merőkanállal adagolva add az alaplevet a rizshez és főzd tovább, folyamatos kavargatás mellett. Ekkor hozzáadhatod a sáfrányt. Amikor a rizs beszívta az előző kanálnyi alaplevet, hozzáadhatod a következőt, ezt addig ismételd, míg mind a 4 bögre alaplevet hozzá nem adtad.
Ha kész van a krémes, puha rizs, akkor bőségesen reszelj rá a kemény sajtból.
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Az olasz konyha egyik legélvezetesebb fogása a rizottó, amely meglepően egyszerűen készül. Ezt a receptet érdemes megtanulni!
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!

- lasagne
- olasz étel