Fűszeres, rumos szilvabefőtt régi családi recept szerint
A hagyományos szilvabefőttnek is jót tesz, ha meglocsolod egy kis rummal. Önmagában is remek csemege, de sütikbe is kiváló.
A rummal megbolondított szilvabefőttnek ott a helye a kamrapolcodon! Már a nagyi is így készítette, azóta ez a recept kézről kézre jár. Válogasd át alaposan a szilvát, ügyelj, hogy egészséges, keményebb húsú gyümölcsöt használj. Csak néhány dologra kell figyelned, és akkor tartósítószerre sem lesz szükség. Lehetőleg egy éven belül fogyaszd el, különben a kemény, ropogós szilva később megpuhul.
Rumos szilvabefőtt
Hozzávalók
- 5 kg szilva
- 50 dkg cukor
- 1 l víz
- 4 rúd fahéj
- 6 db szegfűszeg
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl rum
Elkészítés:
A befőttes üvegeket mosd el alaposan, majd rakd a mikróba, és járasd a legnagyobb fokozaton egy percig. A szilvákat mosd meg, kicsit dörzsöld meg, vágd ketté, és magozd ki. A vizet és a cukrot forrald fel, add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliás cukrot. Főzd körülbelül 15 percig, majd vedd ki az ízesítőket. Húzd le a tűzről, és keverd össze a rummal.
A gyümölcsöket rendezd az üvegekbe, öntsd fel a sziruppal úgy, hogy ellepje a szilvákat. Zárd le légmentesen, és rakd az üvegeket egy háromnegyedig teli tepsibe vagy nagyobb lábosba, és lassan kezdd melegíteni. Gyöngyözéstől számítva 15-20 percig gőzöld. Hagyd az edényben kihűlni, majd száraz, hűvös helyen tárold.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept