A tökéletes rozé kacsamell, ahogy Bernáth József séf készíti: ennyi ideig süsd hozzá a húst

Nézd meg, hogyan készíti el a sztárséf, Bernáth József a rozé kacsamellet! A köret is isteni lesz mellé.

roze kacsamell kaposztasretessel és mandulas almaval
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhafőnökből ismert Bernáth József most megmutatja a legfinomabb rozé kacsamell titkát! A tökéletes hús a megfelelő sütési időben rejlik: fontos, hogy ne száradjon ki, és a belseje még maradjon enyhén rózsaszín. A köret is magáért beszél: a mandulás alma és a káposztás rétes remekül egészítik ki az ünnepi lakomát.

Rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával

Hozzávalók 4 személyre

A kacsamellhez:

  • 2 db kacsamell
  • 5 g kacsazsír
  • 2-3 g finom só

A káposztás réteshez:

  • 50 dkg lila káposzta
  • 7,5 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3,5-4 dkg almaecet
  • 3 réteslap
  • 3 ek kacsazsír
  • 3 g finom só
  • 1 g őrölt kömény
  • 1 tojásfehérje

A mandulás almához:

  • 3 dkg darabolt mandula
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2  jonatánalma
  • 1 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • néhány levél madársaláta

Káposztás rétes

A lila káposzta torzsáját eltávolítjuk, és a káposztát vékony szálakra vágjuk.

Egy vastag falú edényben felhevítünk három evőkanál kacsazsírt, és  beleszórjuk a cukrot. A lábast mozgatva addig melegítjük, amíg a zsírban a cukor mogyoróbarna színűre karamellizálódik. Ekkor beletesszük az  összevágott káposztát, fürgén átforgatjuk, sózzuk, majd ráöntjük az ecetet. Ha a sótól nem enged elég levet, egy kevés vizet is önthetünk rá. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és addig pároljuk, hogy még legyen roppanása a káposztának. Ez fedő alatt körülbelül 10-12 perc. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni.

A réteslapok kenéséhez felolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a  tojásfehérjét. A réteslapokból három darabot rétegzünk egymásra - mindegyik közé bátran kenünk a tojásfehérjés vajból. Amikor ugyanis sül a rétes, a tojásfehérje megkeményedik, így nem csúsznak majd el a tésztarétegek egymáson. A rétegezett réteslap hozzánk közel eső részére rászedjük a kinyomkodott káposztát, elegyengetjük, és lazán, de esztétikusan feltekerjük. Kettőnél többször ne hajtsunk rá tésztát, mert akkor nyers marad! A felesleges tésztát nyugodtan vágjuk le egy késsel. A rétesek tetejét (és szélét is) megkenjük a tojásfehérjés vajjal, megszurkáljuk villával, és 195 °C-ra előmelegített sütőben 16−24 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt érdemes kissé visszahűteni.

Rozé kacsamell

A kacsamelleket átnézzük, a tollkezdeményeket, tokokat eltávolítjuk, az inas részeket levágjuk a húsról. Egy centi távolságban átlósan beirdaljuk a bőrét.  Lehetőleg csak a zsíros részéig vágjunk bele − a húsba ne! Egy közepesen  forró, száraz serpenyőben a bőrével lefelé kezdjük el sütni. Az elején kissé  megmozgatjuk a melleket, hogy kellő mennyiségű zsír süljön ki belőlük, így  nem fog megégni a bőr. Ha pedig túl sok zsír sülne ki, akkor azt öntsük le egy  kis edénybe - így gyorsabban sül majd a bőr ropogósra. Ez körülbelül másfél- két percet vesz igénybe. Ekkor megfordítjuk a melleket, és a húsos oldalukat  is megpirítjuk. Bátran sózzuk a bőrös és a húsos felét is.

A sütőt előmelegítjük 100−110°C-ra. A megpirult melleket a bőrös oldalukkal  felfelé egy tepsire helyezett tálaló karikára, vagy egy alufóliából hajtott gyűrűre  ültetjük, majd 16−18 percre betesszük a sütőbe. Azért nem direkt a tepsire  tesszük, hogy ne ázzon a hús a kifolyó lében. A serpenyőt elöblítjük, és szárazra töröljük, mert a tálalás előtt még szükségünk lesz rá.

A 16−18 perc leteltével a melleket kivesszük a sütőből, felmelegítjük a félretett  serpenyőt, és egy kevés kacsazsíron (vagy a mellből kisült zsíron) pár  másodperc alatt újra ropogósra sütjük a kissé visszapuhult bőrt. Ezután újra a  bőrével felfelé legalább két-három percig pihentetjük a húsokat a felszeletelés  előtt. A serpenyőt melegen tartjuk.

Mandulás alma

Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A serpenyőben  világosbarnára pirítjuk a mandulát, majd kiöntjük egy tálkába. A forró  serpenyőben karamellt készítünk, belehelyezzük az almacikkeket, majd a  hideg kocka vajakat is. Enyhén sózzuk. Ahogy elkeveredik a vaj a karamellel, megszórjuk a pirított mandulával, és tálalhatunk is.

A pihentetett kacsamelleket vékony szeletekre vágjuk. Könnyebb szeletelni, ha a bőrös felükkel fektetjük a deszkára. Utána viszont rögtön fordítsuk vissza,  hogy ropogós maradjon! A rétest tetszőleges darabokra vágjuk, teszünk a  kacsa mellé két-három szeletet, majd a mandulás almával és a salátával  fejezzük be a tálalást.

Jó étvágyat!

 (Képek: Getty Images Hungary)

Most azt is megmutatjuk, hogyan készítették régen a házi rétestésztát!

A rétestészta készítése sok-sok türelmet kíván, de megéri a fáradozást: sőt, az sem katasztrófa, ha itt-ott kilyukad.

Így készítettek rétestésztát a régi asszonyok: a házinak nincs párja

Nézd meg, hogyan készíthetsz te is rétestésztát házilag!

Elolvasom

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük