A klasszikus rigójancsi legfinomabb házi változata: krémes és csupa csokis
A rigójancsi igazi békebeli cukrászdai sütemény, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet otthon is elkészíteni.

rigojancsi-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csokiimádók nagy kedvence a rigójancsi. A kakaós piskóta, a vastag, habos krém és a ropogós csokimáz együtt már több mint száz éve hódít. A legenda szerint a híres cigányprímás, Rigó Jancsi kedveskedett a csodás, krémes desszerttel szerelmének egy pesti cukrászdában. Otthon sem bonyolult elkészíteni a kiadós édességet, ami nagyobb ünnepeken is asztalra kerülhet. A krémnél a habfixáló helyett zselatint is használhatsz.

Rigójancsi süti

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 5 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A habos réteghez

  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dl habtejszín
  • 2 csomag habfixáló

A tetejére

  • 20 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd ki jól a kétféle cukorral, verd habosra, majd add hozzá az olajat. Szitáld bele a sütőporral és a kakaóval vegyített lisztet. A fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a kakaós masszába. Öntsd egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe vagy tortaformába, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 20-25 perc alatt. Amíg a tortalap kihűl, készítsd el a tölteléket.

 

A krémhez a csokit olvaszd fel vízgőz felett. A tejszínt verd kemény habbá a fixálóval, a cukorral és az olvasztott csokival. A tésztát hosszában vágd félbe, és kend meg a töltelékkel. Az étcsokit darabold fel, add hozzá a vajat, és gőz felett olvaszd össze. Vedd le a tűzről, majd vond be vele a süti tetejét. A csokit több rétegben vidd fel a tésztára, hogy vastag, szilárd legyen. Tedd néhány órára a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Ha csokirajongó vagy, a triplacsokis muffint se hagyd ki!

Ezt is szeretjük