Szaftos rakott karfiol sok darált hússal: ne spórold le a tetejéről a tejfölt
A sok darált hússal és rizzsel készített tejfölös, sajtos rakott karfiol valósággal ellenállhatatlan.

- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Nem ébredés után mutatja a valós testsúlyt a mérleg - Mikor kell méredzkedni a tudomány szerint?
A rakottasok azért szuper ételek, mert a húsnak köszönhetően laktatóak, a zöldség pedig biztosítja, hogy a vitamin se hiányozzon belőlük. A karfiol télen is kapható, és segít, hogy változatosan tudj étkezni. Ennek a receptnek sokféle változata ismert, de valószínűleg úgy a legfinomabb, ha a rizst együtt főzöd a hússal, így szaftosabb lesz, és a fűszeres ízeket is jobban magába szívja.
Rakott karfiol
Hozzávalók
- 50 dkg darált hús
- 15 dkg reszelt sajt
- 4 evőkanál rizs
- 3.5 dl tejföl
- 2 kis karfiol
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
- olaj
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Először a darált húsos ragut készítsd el. A hagymát vágd apróra, és olajon párold üvegesre. Közben a paprikát és a paradicsomot kockázd fel. Ha a hagyma megpuhult, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, add hozza a paprikát és a paradicsomot, majd tedd vissza a tűzre. Egy pár csepp vizet önts alá, de ne többet, mert a paradicsom nagyon hamar levet ereszt, és nem ég le. Amikor a zöldségek összeestek, add hozzá a darált húst is. Sózd borsozd, kanalazd hozzá a rizst, öntsd fel vízzel, és nagyjából 15 perc alatt kis lángon főzd puhára az egészet. A vizet közben folyamatosan pótold.
Amíg a hús és a rizs puhul, a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg alaposan, és forró, sós vízben főzd öt percig, majd szűrd le. Egy tepsit kenj ki vajjal. Egyengesd el rajta a karfiol felét, erre tedd a rizses darált húst. Kend meg tejföllel, fedd be a karfiol másik felével, erre is tegyél tejfölt, majd szórd meg reszelt sajttal. A tepsit takard le alufóliával, és told a sütőbe 45 percre, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni. Az utolsó tíz percben vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt ropogósra piruljon.
A karfiol akár saláta alapja is lehet. A sült karfiolsaláta joghurtos öntettel minden zöldségrajongónak ízleni fog.
Még több recept