Rácsos pite egyszerűen: az alma és a fahéj teszi igazán fenségessé ezt a süteményt
Az almás-fahéjas rácsos pite a legjobb, ami a gyümölccsel történhet.
A rácsos pite egyszerű vajas tésztáját sokféle gyümölccsel variálhatod. A piték mint péksütemények már az ókor óta léteznek, és a legkorábbi említések Egyiptomból és Görögországból származnak, ahol a tésztát húsos töltelékekkel kombinálták. Az idő múlásával a piték formája és töltelékei sokat változtak, a középkori Angliában pedig kezdtek elterjedni a gyümölcsös piték. Az almás pite, a legismertebb gyümölcsös piték egyike, különösen népszerű az Egyesült Államokban, ahol a hagyományos „apple pie” szimbóluma lett az amerikai kultúrának.
A régi falusi konyhában itthon is előfordult a pite, omlós tésztával és zamatos gyümölcsökkel ízesítve. Valószínűleg minden nagymamának van egy saját, jól bejáratott pitereceptje, amit aztán továbbhagyományozott a családban. Most egy egyszerű, de annál ízletesebb receptet hoztunk.
Rácsos pite
Hozzávalók 12 szelethez
tészta
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 kávéskanál só
töltelék
- 1 kg alma
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 2 kávéskanál fahéj
- 8 dkg dió
- 2 citrom leve
tetejére
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
Szitáld át a lisztet, majd morzsolj bele hideg, felkockázott vajat. Ezután add hozzá a többi hozzávalót, és a tojással meg a tejföllel állítsd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb adagot, majd tedd a hűtőbe, amíg elkészíted és hagyod kihűlni az almás tölteléket. Darabold fel a diót közepes darabokra.
A töltelékhez reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Nyomkodd ki kicsit, és tegyél félre az almák levéből 1/2 deciliternyit. Pirítsd aranybarnára a cukrot, majd add hozzá a kinyomkodott almát. Öntsd rá a második citrom levét, add hozzá a fahéjat, és 1/2 dl maradék almalében kevert pudingport. Csak éppen keverd össze, majd vedd le a tűzről.
A nagyobb tésztát nyújtsd ki 38 cm-es koronggá, majd terítsd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe. Igazítsd hozzá az oldalához, hogy felvegye a forma alakját. Az alját villával sűrűn szurkáld meg, és szórd meg a dióval.
Öntsd rá a kihűlt almatölteléket, majd a kisebb tésztából készített 2 cm széles csíkokat rácsozd a tetejére.
Kend le az egészet felvert tojással, majd tedd 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra.
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Az illatos pite alapja omlós linzertészta, amin lédús fahéjas, szilvás töltelék terül el, dióval megbolondítva.
ElolvasomAnyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- almás sütemények