Rácsos pite egyszerűen: az alma és a fahéj teszi igazán fenségessé ezt a süteményt

Az almás-fahéjas rácsos pite a legjobb, ami a gyümölccsel történhet.

Rácsos pite egyszerűen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rácsos pite egyszerű vajas tésztáját sokféle gyümölccsel variálhatod. A piték mint péksütemények már az ókor óta léteznek, és a legkorábbi említések Egyiptomból és Görögországból származnak, ahol a tésztát húsos töltelékekkel kombinálták. Az idő múlásával a piték formája és töltelékei sokat változtak, a középkori Angliában pedig kezdtek elterjedni a gyümölcsös piték. Az almás pite, a legismertebb gyümölcsös piték egyike, különösen népszerű az Egyesült Államokban, ahol a hagyományos „apple pie” szimbóluma lett az amerikai kultúrának.

A régi falusi konyhában itthon is előfordult a pite, omlós tésztával és zamatos gyümölcsökkel ízesítve. Valószínűleg minden nagymamának van egy saját, jól bejáratott pitereceptje, amit aztán továbbhagyományozott a családban. Most egy egyszerű, de annál ízletesebb receptet hoztunk.

Rácsos pite

Hozzávalók 12 szelethez

tészta

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál

töltelék

  • 1 kg alma
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 8 dkg dió
  • 2 citrom leve

tetejére

  • 1 tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld át a lisztet, majd morzsolj bele hideg, felkockázott vajat. Ezután add hozzá a többi hozzávalót, és a tojással meg a tejföllel állítsd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb adagot, majd tedd a hűtőbe, amíg elkészíted és hagyod kihűlni az almás tölteléket. Darabold fel a diót közepes darabokra.

A töltelékhez reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Nyomkodd ki kicsit, és tegyél félre az almák levéből 1/2 deciliternyit. Pirítsd aranybarnára a cukrot, majd add hozzá a kinyomkodott almát. Öntsd rá a második citrom levét, add hozzá a fahéjat, és 1/2 dl maradék almalében kevert pudingport. Csak éppen keverd össze, majd vedd le a tűzről.

A nagyobb tésztát nyújtsd ki 38 cm-es koronggá, majd terítsd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe. Igazítsd hozzá az oldalához, hogy felvegye a forma alakját. Az alját villával sűrűn szurkáld meg, és szórd meg a dióval.

Öntsd rá a kihűlt almatölteléket, majd a kisebb tésztából készített 2 cm széles csíkokat rácsozd a tetejére.

Kend le az egészet felvert tojással, majd tedd 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra.

Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el

Az illatos pite alapja omlós linzertészta, amin lédús fahéjas, szilvás töltelék terül el, dióval megbolondítva.

Elolvasom

Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?

Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. február 19. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük