Kuglóf vaníliasodóval
A nagyi is így csinálta
Az ünnep első napján nincs is jobb, mint egy frissen készült, illatos és forró kuglóf, ami a családi ebéd után remek desszert.

Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Ha válaszolsz erre a 3 kérdésre, tudni fogod, milyen legyen az esküvői sminked »

Olcsó, házi gyanta 3 összetevőből, amitől nem lesz kiütéses az érzékeny arcbőr »

Fázós vagy? 10 megszívlelendő öltözködési trükk télre »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A süteménydömping elején még bizonyára benned is megvan a lendület, hogy a konyhában pepecselj, különböző finomságokat készítve, ez kell is a jó kuglófhoz.

A sütés előtt a masszát mindenfélével feldobhatod, nyugodtan elbír egy kis diót vagy mogyorót, esetleg magas kakaótartalmú csokoládédarabokat is.

Kuglóf vaníliasodóval

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 15 dkg mazsola
  • 11 dkg vaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 8 dl tej

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

Mint minden kelt tészta esetében, itt is az első és legfontosabb dolgod az, hogy meleg, cukros tejben - 3 dl - felfuttasd az élesztőt. Ha felfutott, add hozzá a liszthez, három tojássárgáját keverj simára 10 dkg cukorral, majd azt is add hozzá, végül a vajat - egy nagyon kicsit hagyj a sodóhoz - dolgozd el a masszában. Szedd két részre a tésztát, az egyik felébe tedd a kakaót és a mazsolát, majd egy kuglóf formába rétegezd egymásra - minél több réteget képzel, annál tarkább lesz a végeredmény -, és tedd félre kelni.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és ha a tészta megfelelő állapotba került, told be, hogy kisüljön, ez nagyjából 40-45 perc alatt végbemegy. Amíg sül, elkészítheted a vaníliasodót. A maradék két tojássárgáját dolgozd el 1 dl tejjel és egy kis liszttel, közben a maradék tejet melegítsd langyosra, és keverd el benne a vaníliás cukrot. Amikor forr, add hozzá a tojásos keveréket is, valamint a vajból megmaradt kis darabot. A két fehérjét verd kemény habbá, és keverd hozzá az egészhez. Ha ezzel megvagy, már csak nyakon kell önteni a kész kuglófot.

Sütemények és a csokoládé

A desszertek és a kakaótartalmú édességek nagyon jól megférnek egymással, ha nem hiszed, nézz be képgalériánkba, ahol temérdek bizonyíték vár!

Ezt is szeretjük