A legpuhább túrós pogácsa kipróbált receptje: ezt senki nem fogja tudni abbahagyni

Az alábbi puha túrós pogácsa élesztővel, de különösebb dagasztás és kelesztés nélkül készül, ezért viszonylag hamar az asztalra kerülhet.

Puha túrós pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha túrós pogácsa szaftos, foszlós és ellenállhatatlan, ideális baráti beszélgetésekhez vagy akár az iskolába tízórainak. A következő recepthez az élesztőt nem kell felfuttatni, hanem egyenesen a tésztába kerül. Rövid pihentetés után hajtogathatod is a tésztát, majd azonnal lehet szaggatni, és mehet is a sütőbe.

Puha túrós pogácsa

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 25 dkg vaj
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 evőkanál
  • 1 tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld át. Add hozzá az áttört túrót, a felkockázott vajat, a tojássárgát és a sót, morzsold bele az élesztőt, és gyúrj belőle sima tésztát. Letakarva pihentesd a hűtőben húsz percig, azután lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra. A tészta egyik felét kend meg felvert tojással, hajtsd rá a másik felét, majd forgasd el 90 fokkal, és így is ismételd meg a kenést és a hajtást. Megint nyújtsd ki, ezúttal ujjnyi vastagra, kicsi pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. A tetejüket kend meg tojással, és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd őket aranyszínűre. Ha már az egészet kiszaggattad, a visszamaradt tésztát újra gyúrd össze, nyújtsd és szaggasd ki. Ebből a mennyiségből négy nagy tepsire való pogácsa készülhet. 

Mamaféle túrós pite búzadarával: nem kell pihentetni a tésztát

Szinte pillanatok alatt a sütőbe kerül a túrós sütemény, a szeleteléssel azonban várj, míg kihűl, bár a meleg süti csábító illatának nehéz lesz ellenállni.

Elolvasom
Ezt is szeretjük