A mindig puha mézeskalács receptje: az ünnepek előtt is elkészítheted
A mézeskalácsot akár már most megsütheted, ezzel a recepttel karácsonyig puha marad.

hazi-mezeskalacs-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mézeskalács nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsony. Az alábbi receptből legalább három tepsi süteményt készíthetsz. Ha túl soknak találod, a tészta felét akár le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra, de ha gondolod, süsd ki egyszerre az egészet. A mézeskalács dobozban tartva nagyon sokáig puha marad, és kollégáknak, barátoknak, rokonoknak ideális karácsonyi ajándék. A máz a hozzáadott sótól marad hetekig fehér, a citromlé pedig a fényességét biztosítja.

Puha mézeskalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 75 dkg liszt
  • 35 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz

  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 csepp citromlé
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a mézet és a vajat langyosítsd meg. Add az átszitált liszthez, keverd hozzá a tojást, a cukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Gyúrd alaposan össze, és pihentesd néhány órát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát nyújtsd ki két milliméter vastagra, és szaggass belőle különböző formákat, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb. Öt-nyolc percig süsd, és ne tovább, majd szedd ki tálra, és hagyd őket kihűlni.
 

Amíg a kalácsok hűlnek, készítsd el a mázat. A sót keverd az átszitált porcukorba. A tojásfehérjét verd nagyon keményre, majd fokozatosan add hozzá a cukor felét, ezzel verd robotgéppel nagyjából három percig. Ezután keverd bele a másik felét, szintén ugyanennyi ideig verd. Végül csepegtesd bele a citromlevet. Habzsák segítségével díszítsd a mázzal a már teljesen kihűlt mézeskalácsokat.
Karácsonyra linzert is készíthetsz. Néhány bevált praktikával igazán omlós lesz a tésztája.

Ezt is szeretjük