Így készül a hamisítatlan szerb pljeskavica - Sült paprikával az igazi
A pljeskavica egy balkáni, grillezett húspogácsa, ami akkor a legfinomabb, ha sült paprikával tálalod.
Szerbia magyarlakta vidékein is jól ismert a fűszeres, darált húsos pljeskavica sült paprikával. Fogyasztják magában vagy zsemlébe töltve, felkarikázott hagymával. Háromféle húsból készül, amelyeket kisütés előtt egy éjszakát kell a hűtőben befűszerezve pihentetni.
Pljeskavica sült paprikával
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg darált sertéshús
- 50 dkg darált marhahús
- 35 dkg darált bárányhús
- 2 közepes hagyma
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál őrölt színes bors
- 6 nagy kápia paprika
Elkészítés:
A háromféle húst a sóval, a borssal és a szódabikarbónával együtt gyúrd teljesen egyneműre. Add hozzá az apróra vágott hagymát is, azt is gyúrd bele úgy, hogy egyenletesen oszoljon el a masszában, majd letakarva tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap készíts belőle tenyérnyi, két-három centi vastag pogácsákat, tedd őket megolajozott grillrácsra, és nagyjából tíz perc alatt süsd őket készre. Dobd mellé a felszeletelt paprikát is, amelyet addig süss, amíg a héja már itt-ott megfeketedik. Ekkor vedd le a rácsról, kicsit hagyd kihűlni, majd húzd le a héját, és így tálald. Zsemlébe töltve vagy önmagában is kitűnő.
A pljeskavicához tulajdonképpen bármilyen grillezett zöldség jól megy: ezzel a módszerrel lesznek tökéletesek.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept