Így lesz omlós és tökéletes a pitetészta: fontos, hogy meglegyen ez az alaprecept
Ezzel a bevált, könnyű alaprecepttel sokféle édes, sós, gyümölcsös pitét készíthetsz.

Így lesz omlós és tökéletes a pitetészta: fontos, hogy meglegyen ez az alaprecept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pite mindig népszerű, bármilyen alkalomra számításba jöhet, és számtalan módon variálható. Nem nagy kihívás, ha odafigyelsz egy-két dologra. A siker egyik kulcsa a gyorsaság. A kéz melege például hamar megolvasztja a vajat, és akkor nem lesz omlós a tészta. A vaj helyett használhatsz 10 deka sertészsírt is. Ha akarod, fedd be teljesen, vagy rácsozd, díszítsd mintákkal.

Pitetészta alaprecept

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál hideg víz
Recept idők

Elkészítés:

Ha biztosra akarsz menni, az alapanyagokat a pite összeállítása előtt hűtsd le. A lisztet keverd össze a sütőporral, a sóval, majd add hozzá a kis darabokra vágott vagy lereszelt vajat. Morzsold össze, amikor már kellően morzsalékos, keverd hozzá a porcukrot, add hozzá a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A tésztát késes robotgépben is összeállíthatod.

Ha sós pitét készítenél, a cukrot hagyd ki belőle, de szórhatsz hozzá kicsit több sót, továbbá borsot, zöldfűszereket. Amennyiben befednéd a pitét, 40 deka lisztet, 20 deka vajat és egy csomag sütőport használj. Ha kemény a tészta, és lazítanál rajta, egy-két evőkanál tejföllel megteheted. 

Tedd 20 percre a hűtőbe, pihentetést követően nyújtsd ki, majd béleld ki vele a piteformát. Szurkáld meg több helyen villával. Töltsd meg krémmel, gyümölcsökkel, zöldségekkel. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 20-30 perc alatt. 

Ezt is szeretjük