Pastel de nata, avagy a híres portugál kosárka: mennyei krémmel, leveles tésztából
A roppanós, vékony leveles tésztában sült, házi vaníliás puding ellenállhatatlan és gyors desszert. Vétek lenne kihagyni.

- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »
- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »
- Jennifer Lopez arcán valami nem stimmel: durván megszaladt a retus a cipőreklám fotóin »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
A pastel de nata története a 18. századra nyúlik vissza, egy lisszaboni kolostorban készítették először. Sokáig féltve őrizték a receptjét. Az alapja lehet házi vagy bolti leveles tészta, a töltelék pedig lágy vaníliás krém. Eredetileg nagyon magas hőfokon sütötték, hogy a belseje gyorsan megszilárduljon. Muffinsütőben egyszerűen elkészíthető, és nagyon mutatós lesz.
Pastel de nata
Hozzávalók 12 darabhoz
- 30 dkg leveles tészta
- 26 dkg cukor
- 6 db tojássárga
- 2 evőkanál keményítő
- 4 dl tej
- 1 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- 1 csipet só
Elkészítés:
Keverd simára a keményítőt fél deci tejben. A maradék tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát, a fahéjat, a keményítős elegyet, majd melegítsd forráspontig. Közben folyamatosan kavard. Húzd le a tűzről, kicsit hagyd hűlni a masszát, vedd ki a fahéj- és a vaníliarudat, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon, kevergetve melegítsd pár percig. Ha sűrű, krémes az állaga, leveheted a tűzről.
Ha szükséges, a leveles tésztát szobahőmérsékleten olvaszd fel. Nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül három milliméter vastagra. Szúrd ki a muffinsütő mélyedésénél két-három centivel nagyobb, kör alakú szaggatóval. Igazgasd bele a tésztát úgy, hogy kosárka formát kapj, majd oszd el benne a vaníliás krémet. Told forró sütőbe, és 220-250 fokon süsd meg 15 perc alatt.
A leveles tésztából mennyei vaníliás csigákat is készíthetsz, változatossá téve a reggeliket vagy a tízóraikat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept