Pastel de nata, avagy a híres portugál kosárka: mennyei krémmel, leveles tésztából
A roppanós, vékony leveles tésztában sült, házi vaníliás puding ellenállhatatlan és gyors desszert. Vétek lenne kihagyni.

pastel-de-nata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pastel de nata története a 18. századra nyúlik vissza, egy lisszaboni kolostorban készítették először. Sokáig féltve őrizték a receptjét. Az alapja lehet házi vagy bolti leveles tészta, a töltelék pedig lágy vaníliás krém. Eredetileg nagyon magas hőfokon sütötték, hogy a belseje gyorsan megszilárduljon. Muffinsütőben egyszerűen elkészíthető, és nagyon mutatós lesz.

Pastel de nata

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 30 dkg leveles tészta
  • 26 dkg cukor
  • 6 db tojássárga
  • 2 evőkanál keményítő
  • 4 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Keverd simára a keményítőt fél deci tejben. A maradék tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát, a fahéjat, a keményítős elegyet, majd melegítsd forráspontig. Közben folyamatosan kavard. Húzd le a tűzről, kicsit hagyd hűlni a masszát, vedd ki a fahéj- és a vaníliarudat, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon, kevergetve melegítsd pár percig. Ha sűrű, krémes az állaga, leveheted a tűzről.
 

Ha szükséges, a leveles tésztát szobahőmérsékleten olvaszd fel. Nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül három milliméter vastagra. Szúrd ki a muffinsütő mélyedésénél két-három centivel nagyobb, kör alakú szaggatóval. Igazgasd bele a tésztát úgy, hogy kosárka formát kapj, majd oszd el benne a vaníliás krémet. Told forró sütőbe, és 220-250 fokon süsd meg 15 perc alatt.

A leveles tésztából mennyei vaníliás csigákat is készíthetsz, változatossá téve a reggeliket vagy a tízóraikat.

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Ezt is szeretjük