Pastel de nata, avagy a híres portugál kosárka: mennyei krémmel, leveles tésztából
A roppanós, vékony leveles tésztában sült, házi vaníliás puding ellenállhatatlan és gyors desszert. Vétek lenne kihagyni.

pastel-de-nata
Ez is érdekelhet

Tavaszi nagytakarítás kényelmesen (x)

Könyvajánló – Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények (x)

Ünnepeld te is a víz világnapját Budapest legjobb fürdőjében! (x)

Budapest egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja újra megnyitja kapuit! (x)

beauty and style

Cindy Crawfordnak is karikás a szeme smink nélkül: 10 perc alatt megszépül az 53 éves modell »

Magyar szandálért rajong a divatvilág: a párnás lábbelire mindenki felfigyel »

A kockásnál is nagyobb figyelmet kapnak a 90-es évek ruhamintái: visszatér a batikolt divat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A pastel de nata története a 18. századra nyúlik vissza, egy lisszaboni kolostorban készítették először. Sokáig féltve őrizték a receptjét. Az alapja lehet házi vagy bolti leveles tészta, a töltelék pedig lágy vaníliás krém. Eredetileg nagyon magas hőfokon sütötték, hogy a belseje gyorsan megszilárduljon. Muffinsütőben egyszerűen elkészíthető, és nagyon mutatós lesz.

Pastel de nata

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 30 dkg leveles tészta
  • 26 dkg cukor
  • 6 db tojássárga
  • 2 evőkanál keményítő
  • 4 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet só
Recept idők

Elkészítés:

Keverd simára a keményítőt fél deci tejben. A maradék tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát, a fahéjat, a keményítős elegyet, majd melegítsd forráspontig. Közben folyamatosan kavard. Húzd le a tűzről, kicsit hagyd hűlni a masszát, vedd ki a fahéj- és a vaníliarudat, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon, kevergetve melegítsd pár percig. Ha sűrű, krémes az állaga, leveheted a tűzről.
 

Ha szükséges, a leveles tésztát szobahőmérsékleten olvaszd fel. Nyújtsd ki lisztezett felületen körülbelül három milliméter vastagra. Szúrd ki a muffinsütő mélyedésénél két-három centivel nagyobb, kör alakú szaggatóval. Igazgasd bele a tésztát úgy, hogy kosárka formát kapj, majd oszd el benne a vaníliás krémet. Told forró sütőbe, és 220-250 fokon süsd meg 15 perc alatt.

A leveles tésztából mennyei vaníliás csigákat is készíthetsz, változatossá téve a reggeliket vagy a tízóraikat.

Ezt is szeretjük