Légiesen könnyű, krémmel töltött francia fánk: párizsi barátnőm receptje
A híres párizsi fánk először a Paris-Brest kerékpárversenyre készült 1910-ben, és azóta az egész világot meghódította.

paris-brest-koszoru
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

Szuperkönnyű hidratálók fényvédővel: nem lesz zsíros a bőröd »

Lagerfeld után: a Chanel gyönyörűen emlékezett a tervezőre »

A magyar modell gyönyörű menyasszony lenne: mesebeli fotók készültek róla az ausztrál Vogue-nak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A képviselőfánk, a profiterol és az Ekler-fánk mellett feltétlenül próbáld ki az ugyancsak égetett tésztából készülő Paris-Brest fánkot is! A süti formája a biciklikereket jelképezi. Vaníliás és csokis cukrászkrémmel is isteni, a tetejére pedig mandula kerül. A farsangi mulatságokon is nagy kedvenc lehet. 

Paris-Brest fánk

Hozzávalók:

A tésztához

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1.25 dl tej
  • 1.25 dl víz
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só

A tetejére

  • 1 db tojás
  • mandula

A krémhez

  • 12 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az égetett tésztához forrald fel a vizet és a tejet a vajjal, a sóval, a cukorral. A tűzről lehúzva add hozzá a lisztet, és egy fakanállal, gyors mozdulatokkal kavard csomómentesre. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény faláról, és összeáll. Ha szükséges, kevés vízzel lazíthatsz a tésztán. A tűzről levéve pihentesd egy-két percig. Egyesével dolgozd hozzá a tojásokat, és hagyd a tésztát kihűlni.

Töltsd a masszát csillagcsöves nyomózsákba. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és formázz körülbelül nyolc-tíz centi átmérőjű karikákat. A tetejére szórj mandulát, és süsd a tésztát 170 fokon aranybarnára 25 perc alatt.

A krémhez a tojássárgákat keverd ki jól a cukorral, a vaníliával, majd add hozzá a lisztet, a keményítőt és fél deci tejet. A többi tejet kezdd melegíteni, és fokozatosan csorgasd bele a tojásos masszát. Kevergetve főzz belőle sűrű krémet. A kihűlt tésztakarikákat vágd ketté, és kend meg a vaníliás krémmel.

Próbálj ki a farsangi időszakban még több fánkot. Ha csak kevés időd van, a régi kedvenc csöröge remek választás. 

Ezt is szeretjük