Húsgombócos, paradicsomos spagetti: nem csak a gyerekek vannak oda érte
A paradicsomos húsgombócokat nemcsak krumplival, hanem spagettivel is fogyaszthatjátok.

husgombocos spagetti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsgombócos szósszal tálalt tészta valahol félúton van a nagyi paradicsomos húsgombóca és a bolognai spagetti között – amely két olyan étel, ami gyereknek-felnőttnek egyaránt a kedvence szokott lenni. A gombócokat készítheted darált sertés- vagy marhahúsból is, de úgy a legfinomabb, ha mindkét fajtából teszel bele.

Paradicsomos húsgombócok spagettivel receptje

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz

  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss bazsalikom
  • 1 evőkanál friss oregánó
  • 1 hagyma
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt kömény
  • bors
  • vaj és olaj a sütéshez

A paradicsommártáshoz

  • 50 dkg passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • kevés friss bazsalikom
  • kevés friss oregánó
  • olaj
  • bors

A tésztához

  • 25 dkg spagetti
Recept idők

Elkészítés:

A kétféle húst helyezd egy tálba. Üsd bele a tojást, reszeld hozzá a hagymát és a fokhagymát, szórd meg sóval, borssal, őrölt köménnyel, felaprított bazsalikommal és oregánóval. Alaposan gyúrd össze, formálj belőle gombócokat, és serpenyőben, kevés vaj és olaj keverékén pirítsd őket körbe. Szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre.

A mártáshoz a hagymát vágd apróra, és ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a gombócokat pirítottad, szükség esetén még egy kevés olaj hozzáadásával párold üvegesre. Nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, ezzel együtt pirítsd még egy percig, majd öntsd fel a paradicsommal. Ehhez is adj egy kevés bazsalikomot és oregánót, sózd, borsozd, és ha felforrt, tedd bele a húsgolyókat. Fél órát főzd, amíg a gombócok teljesen megpuhulnak. A főzés utolsó perceiben szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. A tésztát közben lobogva forró, sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, de a főzővizéből valamennyit tarts meg, hogy ha a mártás túl sűrű lenne, ezzel tudd hígítani. Tálaláskor a tészta tetejére szedj a paradicsomos húsgombócokból.

Különleges, nagyon laktató ételt készíthetsz, ha a húsgombócokat kolbásszal gyúrod össze.

Ezt is szeretjük