Filléres krumplilaska, ahogy a palócok készítik: egyszerű gyúrt tésztából készül
A hagyományos palóc krumplilaska egyszerre olcsó, nagyon finom, és sokféle módon fogyasztható.

paloc krumplilaska
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyszerű palóc krumplilaskához semmi különleges hozzávalóra nincs szükség: csak krumpliból, lisztből és egy kis sóból áll. Az így elkészült lepényeket fogyaszthatod húsok mellé, megtöltheted édes vagy sós töltelékkel, de a gyerekeknek lehet, hogy önmagában falatozva fog ízleni a legjobban.

Palóc krumplilaska

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és tedd fel főni enyhén sós vízben. Ha kész, szűrd le, sózd meg, még melegen törd át, és nagyjából fél óra alatt hagyd kihűlni. Ekkor adagolj bele annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapj. Az összedolgozott tésztát sodord henger alakúra, és vágd ötcentis darabokra. Mindegyik darabot nyújtsd ki kör alakúra, és lehetőleg vaslapon, vagy ha erre nincs mód, egy tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül oldalanként egy-két perc alatt süsd meg őket. Tálalhatod olvasztott vajjal vagy zsírral megkenve, tejföllel és porcukorral, hússal vagy zöldségekkel megtöltve.

Hasonlóan, csak épp reszelt krumpliból készül a kukoricás tócsni, ami szintén nem egy drága fogás.

Ezt is szeretjük