Így készül a túróval töltött briós, azaz az ökörszem süti
A puha kelt tészta remek töltelékkel kiváló tízórai vagy akár desszert is lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szereted a túrós batyut és a brióst? Ha igen, akkor az ökörszemet is imádni fogod, hiszen nagyon hasonlít rájuk. Ismerheted még karlsbaldi túrósként is. Ha ízlik a tésztája, próbáld ki vaníliás krémmel vagy lekvárral is.

Ökörszem süti

Hozzávalók 8 darabhoz:

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 kockacukor
  • csipet só
  • 1 tojás

Töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom héja
Recept idők

Elkészítés:

Tedd langyos tejbe a kockacukrot, morzsold bele az élesztőt, és öt-tíz perc alatt futtasd fel. Ha habos, és jócskán megnő, szitáld hozzá a lisztet. Keverd hozzá az olvasztott vajat, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgát. Gyúrj lágy, könnyen formázható tésztát. Ha összeáll, takard le, tedd meleg helyre, és keleszd körülbelül 45 percig.

Ha a tészta a duplájára nő, rakd lisztezett felületre, és gyúrd át. Oszd nyolc részre, formázz bucikat, kicsit lapogasd el őket, majd az ujjaiddal alakíts ki a közepükbe egy mélyedést. Készítsd el a tölteléket. A túrót nyomkodd meg villával, keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a mazsolát, reszeld bele a citrom héját. Töltsd meg vele a mélyedéseket, és kend le a tésztát tojással. Told 190 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra.

Ezt is szeretjük