Kiadós sült csülök német recept alapján: senki nem marad éhes utána
A csülök kiadós, ízletes, és viszonylag kevés munkával elkészíthető.
Ha valami igazán embereset szeretnél a családnak vagy a vendégeidnek felszolgálni, készítsd el ezt a német sült csülköt! A fűszerezése az őrölt köménynek és az édesköménynek köszönhetően különleges, és természetesen a sör sem maradhat ki belőle. Ha nincs olyan serpenyőd, amelyet be lehet tenni a sütőbe, az étel összeállítása után öntsd át az egészet egy tepsibe.
Német sült csülök
Hozzávalók 6 személyre
- 2 csülök (egyenként kb. 1,5 kg)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2.5 dl víz
- 2.5 dl sör
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1.5 teáskanál só + a bőr bedörzsöléséhez a végén
- 1 vöröshagyma
- 1 lila hagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 kis fehérrépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt édeskömény
- 1 kávéskanál bors
- kevés olaj
Elkészítés:
A sót, az őrölt köményt, az édesköményt és a borsot keverd össze egy kis tálban. Két fokhagymagerezdet negyedelj fel, és forgasd a fűszerekbe. A csülkök húsán ejts négy-négy bemélyedést, ebbe nyomd bele a fokhagymát. A maradék fűszerkeveréket dörzsöld bele a csülök húsába, de a bőrébe ne! A bőrét ecettel kend meg. Az így előkészített húst pihentesd a hűtőben legalább egy órát, de akár egy egész éjszakát is ott tölthet.
A pácolási idő elteltével vegyél elő egy olyan serpenyőt, amelyet később a sütőbe is be tudsz tenni. Hevíts benne kevés olajat, majd tedd bele a húsos felükkel lefelé. Pirítsd őket néhány percig, amíg barna kérget kapnak. Közben a hagymákat negyedeld fel, a másik két fokhagymagerezdet vágd félbe. A megpirított csülköket szedd ki a serpenyőből, és tedd félre. A visszamaradt zsiradékra tedd rá a hagymát és a fokhagymát, és kezdd el párolni. A megpucolt répákat karikázd fel, az újhagyma zöld szárát vágd nagy darabokra, és add őket a hagymához. Pirítsd őket kevergetve néhány percig, majd öntsd fel forró vízzel. Add hozzá a szójaszószt, a sört, majd helyezd bele a csülköket. Letakarva told 200 fokos sütőbe.
Másfél óra múlva vedd ki a sütőből, és csavard a hőmérsékletet 240 fokra. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A csülköket halászd ki a szaftból, tedd a tepsire, és papírtörlővel itasd fel róluk a nedvességet. Éles késsel vágd körbe a bőrt, újra szárogasd meg, hogy jó ropogósra sülhessen, és dörzsöld be sóval. Told vissza a forró sütőbe további 20-30 percre, hogy megpiruljon.
Közben a visszamaradt hagymás-zöldséges szaftot szűrd át. A keményítőt egy kis tálban keverd el egy kevés hideg vízzel. A szaftot forrald fel, majd sűrítsd a keményítővel. Ezzel a mártással tálald a kisült csülköt.
Ha már német receptek, a sütikről se feledkezzünk meg: a fűszeres csokis keksz, a lebkuchen tényleg ellenállhatatlan.
Klasszikus csokoládés lebkuchen: az eredeti német sütemény receptje
A német konyhaművészetnek számos karácsonyi süteményt köszönhetünk, köztük a híres, neves lebkuchent is. Ezúttal egy csokoládés változatot mutatunk, ami nem maradhat ki a karácsonyi sütiválasztékból.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: starets / Getty Images