Narancsos, mazsolás mákos guba: igazi karácsonyi édesség
A mákos guba akkor a legfinomabb, ha nem száraz, és nem is tocsog a tejtől. A narancs csodás ízt ad neki, és ünnepivé teszi.

A mákos guba hagyományos karácsonyi édesség, ami egyszerűsége ellenére is mennyei. Őseink szerencsét, sok pénzt reméltek a máktól, ezért szerepel generációk óta az ünnepi menüben. Nagyanyáink még a péksütit is saját kezűleg készítették hozzá. Sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha a gubát tepsiben kicsit megsütöd.
Narancsos, mazsolás mákos guba
Hozzávalók
- 6 db kifli
- 20 dkg mák
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg porcukor
- 8 dl tej
- 2 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db narancs
Elkészítés:
A kifliket vágd fel körülbelül egy centi vastag karikákra. Ha nem elég szikkadt a péksüti, tedd a mikróba pár percre, vagy a sütőben szárítsd egy kicsit. Rakd a kifliket egy tálba. A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a vaníliás cukrot, a tojásokat, és kevergetve melegítsd össze. Arra ügyelj, hogy ne forrjon.
Öntsd a tejet a kiflire, és hagyd, hogy magába szívja, de ne áztassa el. A porcukrot keverd össze a mákkal, és szórd meg vele a péksütit. Dobj rá mazsolát és reszelt narancshéjat. Még kevés levet is facsarhatsz rá. Tedd a sütőbe, és 180 fokon süsd körülbelül 15 percig.
Hasonlóan egyszerű elkészíteni a bögrés, mákos süteményt is. Nagy előnye, hogy nem kell méregetni, számolgatni.