Narancsos, mazsolás mákos guba: igazi karácsonyi édesség
A mákos guba akkor a legfinomabb, ha nem száraz, és nem is tocsog a tejtől. A narancs csodás ízt ad neki, és ünnepivé teszi.

narancsos-makos-guba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mákos guba hagyományos karácsonyi édesség, ami egyszerűsége ellenére is mennyei. Őseink szerencsét, sok pénzt reméltek a máktól, ezért szerepel generációk óta az ünnepi menüben. Nagyanyáink még a péksütit is saját kezűleg készítették hozzá. Sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha a gubát tepsiben kicsit megsütöd. 

Narancsos, mazsolás mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 db kifli
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs
Recept idők

Elkészítés:

A kifliket vágd fel körülbelül egy centi vastag karikákra. Ha nem elég szikkadt a péksüti, tedd a mikróba pár percre, vagy a sütőben szárítsd egy kicsit. Rakd a kifliket egy tálba. A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a vaníliás cukrot, a tojásokat, és kevergetve melegítsd össze. Arra ügyelj, hogy ne forrjon.

Öntsd a tejet a kiflire, és hagyd, hogy magába szívja, de ne áztassa el. A porcukrot keverd össze a mákkal, és szórd meg vele a péksütit. Dobj rá mazsolát és reszelt narancshéjat. Még kevés levet is facsarhatsz rá. Tedd a sütőbe, és 180 fokon süsd körülbelül 15 percig. 
Hasonlóan egyszerű elkészíteni a bögrés, mákos süteményt is. Nagy előnye, hogy nem kell méregetni, számolgatni.

Ezt is szeretjük