Sűrű, narancsos gesztenyelekvár: ahogy olasz rokonaink készítik

Miért ne lehetne ősszel és télen is lekvárt készíteni? A gesztenye kiváló alapanyag, ami naranccsal megbolondítva mennyei.

Narancsos gesztenyelekvár

A gesztenyelekvár kitűnő őszi-téli nass, az olaszok és a franciák is odavannak érte. Rengeteg módon felhasználhatod, jól megy a kenyerekhez, kalácshoz, palacsintába, sütibe. A legnehezebb rész a gesztenye pucolása, de megéri rászánni magad. Gondolhatsz már most karácsonyra, kitűnő gasztroajándék lehet. 

Narancsos gesztenyelekvár

Hozzávalók

  • 2 kg gesztenye
  • 80 dkg cukor
  • 2 db narancs
  • 2 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyéket tedd egy nagy tál hideg vízbe. Amelyek fennmaradnak a víz tetején, nagy valószínűség szerint kukacosak, így dobd ki. A többit alaposan mosd meg, és vágd be kereszt alakban. Rakd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedd le, főzd puhára 40 perc alatt, majd öntsd le a gesztenyékről a vizet, és még melegen pucold meg. Fontos, hogy a hártyától is megszabadítsd a szemeket. 

 

A megpucolt gesztenyéket pépesítsd botmixerrel. Rakd egy lábosba, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Facsard hozzá a narancs levét, szórd hozzá a cukrot és a vaníliát. Főzd addig, amíg sűrű, lekvárszerű lesz az állaga. 

Még forrón kanalazd sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre 10 percre, majd pakold plédek, párnák közé, és várd meg, míg egy-két nap alatt kihűlnek. 
A gesztenyéből krémleves is készülhet. Szerecsendióval, gombával gazdagítva az ősz kedvence lehet. 

Ezt is szeretjük