Sűrű, narancsos gesztenyelekvár: ahogy olasz rokonaink készítik
Miért ne lehetne ősszel és télen is lekvárt készíteni? A gesztenye kiváló alapanyag, ami naranccsal megbolondítva mennyei.

narancsos-gesztenyelekvar
Ez is érdekelhet

„A természetben értjük meg, kik vagyunk” – Grecsó Krisztián író az Erdei Vándortáborokról (x)

A 14 éves Endike beszélni kezdett (x)

Szorongás, elégedetlenség, magány – hogyan jutottunk el ide és hogyan léphetünk ki belőle?

Sári bíró - az idők változnak, de az emberek valójában nem (x)

Trendi új illat a világhírű Acqua Coloniától - Íme az egzotikus 4711 kölni (x)

beauty and style

Nőies, elegáns és idén nagyon divatos: így viseld az angol csipkét »

Méregtelenít és felturbózza a kollagéntermelést: a noni igazi bőrszépítő szupergyümölcs »

A legnőiesebb szettek 50 felett: a blézertől lesz igazán csinos »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gesztenyelekvár kitűnő őszi-téli nass, az olaszok és a franciák is odavannak érte. Rengeteg módon felhasználhatod, jól megy a kenyerekhez, kalácshoz, palacsintába, sütibe. A legnehezebb rész a gesztenye pucolása, de megéri rászánni magad. Gondolhatsz már most karácsonyra, kitűnő gasztroajándék lehet. 

Narancsos gesztenyelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg gesztenye
  • 80 dkg cukor
  • 2 db narancs
  • 2 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyéket tedd egy nagy tál hideg vízbe. Amelyek fennmaradnak a víz tetején, nagy valószínűség szerint kukacosak, így dobd ki. A többit alaposan mosd meg, és vágd be kereszt alakban. Rakd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedd le, főzd puhára 40 perc alatt, majd öntsd le a gesztenyékről a vizet, és még melegen pucold meg. Fontos, hogy a hártyától is megszabadítsd a szemeket. 

 

A megpucolt gesztenyéket pépesítsd botmixerrel. Rakd egy lábosba, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Facsard hozzá a narancs levét, szórd hozzá a cukrot és a vaníliát. Főzd addig, amíg sűrű, lekvárszerű lesz az állaga. 

Még forrón kanalazd sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre 10 percre, majd pakold plédek, párnák közé, és várd meg, míg egy-két nap alatt kihűlnek. 
A gesztenyéből krémleves is készülhet. Szerecsendióval, gombával gazdagítva az ősz kedvence lehet. 

Ezt is szeretjük