A legfinomabb házi narancslekvár receptje: kenyérre, sütikbe is isteni
Az ősz is lehet a lekvárfőzés szezonja: a narancslekvár egyszerre édes és fűszeres.
A sűrű, enyhén pikáns narancslekvár készítése kicsit ugyan pepecselős munka, de bőven megéri a fáradságot. Ha szép üvegekbe töltöd, ajándékba is kiváló, de azért magadnak is tarts meg belőle, ugyanis fantasztikusan finom akár sütikben, akár kenyérre kenve.
Narancslekvár készítése
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1.5 kg narancs (héjával mérve)
- 30 dkg cukor
- 1 cm friss gyömbér
- 0.5 citrom leve
Elkészítés:
A befőttesüvegeket felhasználás előtt csírátlanítsd. Egy narancs héját zöldséghámozóval vágd le olyan vékonyan, hogy ne kerüljön bele a fehér része. A levágott héjat csíkozd fel, a gyümölcsnek pedig facsard ki a levét. A többi narancsot is hámozd meg, és vágd le róluk a hártyájukat úgy, hogy csak a gyümölcshús maradjon meg. Tedd a lehártyázott gyümölcsdarabokat egy lábosba, add hozzá a felaprított narancshéjat, a kifacsart narancs- és citromlevet, a reszelt gyömbért és a cukrot. Tedd fel főni nagyjából 45 percre, amíg besűrűsödik. Még forrón töltsd a befőttesüvegekbe. Szorosan zárd le az üvegeket, öt percre fordítsd fejjel lefelé őket, hogy vákuum képződjön rajtuk, utána fordítsd vissza a talpukra, és helyezd őket két-három napra száraz dunsztba.
A narancs kandírozva is nagyon finom édesség.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept