Mézeskalácsízű puha, magas piskóta: ünnepi tortaalapnak is csodás
Varázsold ünnepivé a hagyományos piskótát mézzel és a karácsony fűszereivel. Vigyázat, nagyon omlós!

mezeskalacs-piskota
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A piskótában az a legjobb, hogy egyszerűen elkészül, és millióféleképp lehet variálni, ami az ünnepek közeledtével pláne kapóra jön. Ha szeretnél igazi karácsonyi hangulatot teremteni, akkor dobd fel az egyszerű tésztát az ünnep fűszereivel, fahéjjal, szegfűszeggel. Sima süteménynek és tortalapnak is egyaránt tökéletes, csak a formát kell hozzá kiválasztani.

Mézeskalácsos piskóta

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál liszt
  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarnóna
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 csipet
  • vaj a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Válaszd ketté a tojásokat, majd a sárgákat keverd habosra a kétféle cukorral és a mézzel. Szitáld egy edénybe a lisztet, vegyítsd a szódabikarbónával, tedd hozzá a sütőport, az őrölt fűszereket, és folyamatos keverés mellett add hozzá a cukros sárgájához. Ezután egy csipetnyi sóval együtt verd a tojásfehérjéket kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a lisztes masszába.
 

A sütőt melegítsd elő 160 fokra, majd vajazz ki egy tortaformát vagy tepsit, és öntsd bele a masszát. Süsd körülbelül 25-30 percig. Amikor szép magas, és már jó illatos, végezz tűpróbát: szúrj egy tűt a piskótába, ha ragacsos lesz, akkor még sülnie kell. Ha tiszta marad, akkor biztosan kész. Díszítheted magvakkal és gyümölcsökkel is. 
A méz és a gyömbér párosítása is mindig nyerő, ha az ünnepre sütsz valamit. A kekszes dobozba pont jól jönnek az isteni falatok. 

Ezt is szeretjük