A tökéletes mézeskalács receptje
A mézeskalács a karácsony elengedhetetlen kelléke. Elkészítése nem nehéz, főleg, ha jó recept van a kezedben.
A mézeskalács-készítés erősen kötődik a karácsonyi hagyományokhoz, de nagyanyáink idejében a szív alakú édesség felért egy szerelmi vallomással. Ha ünnepi hangulatot akarsz teremteni, készíts egy adag klasszikus mézeskalácsot.
Ha pedig szereted a modernt és a hagyományost ötvözni, próbáld ki valamelyik különleges receptünket. A lakást betöltő, összetéveszthetetlen illat garantálja a sikert.
Klasszikus mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg méz
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- 25 dkg puha vaj
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
A porcukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a körülbelül 50 dkg lisztet keverd jól össze, majd add hozzá a többi összetevőt is, kivéve a tojássárgáját.
Ekkor szükség lehet még 5-10 dkg liszt hozzáadására, hogy jól formálható, nyújtható tésztát kapj. A tésztát tekerd nejlonba, és legalább egy éjszakára tedd hűtőbe pihenni. Sütés előtt nyújtsd vékonyra, szaggass belőle különböző formákat, a tetejüket kend meg a tojásfehérjével, és egy sütőpapírral kibélelt tepsin már mehet is a sütőbe.
Alacsony hőfokon pár perc alatt megsülnek, ezért figyelj rájuk oda. Ha a kalács kihűlt, a porcukorral keményre vert tojásfehérjét töltsd egy zacskóba, vágd le egy sarkát, és díszítsd kedvedre a süteményeket. Arra figyelj, hogy csak nagyon picit vágd ki a zacskót, sőt, elég egy tűvel kiszúrni. Tedd száraz helyre a mézeskalácsokat, hogy megkössön az íróka.
Mákos mézeskalács
Hozzávalók:
- 15 dkg méz
- 10 dkg gríz
- 10 dkg porcukor
- 4 tojás
- fél citrom reszelt héja
- 15 dkg mák
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg cseresznyekompót
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál tej
- ánizs
- őrölt fahéj
A mézből, a megolvasztott vajból, a tojások sárgájából, a reszelt citromhéjból, a fahéjból és az ánizsból keverj habos, kemény masszát. Add hozzá a mákot, a vaníliás cukrot és a lecsöpögtetett, kimagozott cseresznyét. Óvatosan adagold bele a kemény habbá vert tojásfehérjét, a grízt és a tejet, majd öntsd kilisztezett tepsibe. 240 fokon addig süsd, amíg a tészta megemelkedik, ezután tekerd le a sütőt 180 fokra, és süsd készre a süteményt. Még melegen borítsd ki a formából.
Piparkakku, avagy finn mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 30 dkg barnacukor
- 3 egész tojás
- 25 dkg sötétebb színű méz
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt, szárított narancshéj
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 3 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 1 evőkanál citromlé
- 3 dl tej
- 1 kg porcukor
Főzd össze a mézet és a fűszereket, add hozzá a vajat, majd állandó kevergetés mellett hagyd kihűlni. Keverd össze a szódabikarbónát a liszttel, verd fel a tojásokat a cukorral, majd add hozzá ezeket a mézes-fűszeres masszához. Tedd egy éjszakára hűtőbe. Másnap nyújtsd fél centi vastagra, szaggasd ki és süsd meg. Ha szeretnéd, hogy fényesebb legyen a kalácsok felülete, sütés előtt kend meg felvert tojással.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ha már kihűlt, díszítheted cukormázzal, melynek elkészítéséhez öntsd a tejbe a citromlevet, keverd el először fél kiló porcukorral, majd fokozatosan add hozzá a többit is, amíg tejfölsűrűségű masszát nem kapsz, majd ezzel vond be a sütik tetejét.
Mézeskalácspótló lisztérzékenyeknek
Hozzávalók:
- darált dió
- 3 evőkanál méz
- 5 evőkanál porcukor
- 1 citrom leve és héja reszelve
- 2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék
- reszelt csokoládé
Forrald össze a mézet, a porcukrot, a citrom levét és héját, valamint a fűszereket. Ezután adj hozzá annyi diót vagy mogyorót, hogy formálható
állagú legyen. Ha már kihűlt annyira, hogy tudsz vele dolgozni, formálj belőle golyókat, és forgasd csokireszelékbe.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény