Klasszikus, emeletes mézes krémes: a tésztájából nem maradhat ki a sertészsír
Az emeletes mézes krémes gyerekkorunk egyik kedvenc sütije: készítsd el a tésztáját a klasszikus recept alapján!
A mézes krémes többféle változatban készülhet, és mindegyik nagyon finom. Ebben a receptben a lapokat gazdag, vajas, grízes krém fogja össze, a tetejére pedig vajkaramellás bevonat kerül. A krém alatt érdemes megkenni a rétegeket házi sárgabaracklekvárral is.
Mézes krémes karamellás bevonattal
Hozzávalók 4 szelethez
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál tej
- 3 evőkanál sertészsír
- 1 tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- vaj a tepsi megkenéséhez
A krémhez:
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 20 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 8 dkg gríz
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 0.5 csésze habtejszín
- 0.33 csésze cukor
- 0.25 csésze méz
Elkészítés:
A tésztához a lisztet gyúrd össze a porcukorral, az olvasztott mézzel, a tejjel, a zsírral, a tojással és a szódabikarbónával. Ha szükséges, óvatosan még egy kevés tejet adhatsz hozzá. Sodorj belőle rudat, és oszd négy egyforma részre. Egy deszkát lisztezz be alaposan, mivel a tészta eléggé ragad, és nyújtsd ki vékonyra a lapokat. Egy tepsi tetejét kend meg vajjal, és 200 fokon egyenként 5-6 perc alatt süsd ki őket. A tepsi tetejéről nagyon könnyű lecsúsztatni a kész tésztát.
Közben készítsd el a tölteléket. A tejet forrald fel, add hozzá a grízt, és főzd sűrűre. Ha kész, húzd le a tűzről. A vajat keverd habosra a kétféle cukorral, és amikor a tejbegríz kihűlt, forgasd vele össze. A lapokat kend meg egyenként lekvárral, oszd el rajtuk a krémet, és így tapaszd össze a lapokat.
A tetejére való vajkaramellához a cukrot és a mézet egy kis lábosban melegítsd össze, amíg a cukor felolvad, a méz pedig folyékonnyá válik. Hagyd gyöngyözni addig, amíg buborékolni kezd, a színe pedig bebarnul. Ne kevergesd, esetleg néha az edényt rázd meg. Amikor már barna, vedd le a tűzről. Óvatosan öntsd hozzá a tejszínt, keverd el, majd keverd hozzá a vajat, végül szórd meg egy csipet sóval. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, és utána kend meg vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.
Kedves, retróédesség a háromszínű papagájszelet is: így lesz színes a piskóta.
Csokoládés papagájszelet: puncsos, kakaós és vaníliás a piskóta
Ez a különleges, pudingporral kevert süti a papagájok tollainak színkavalkádjáról kapta a nevét.
ElolvasomKép: belizar73 / Getty Images
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció