Klasszikus, emeletes mézes krémes: a tésztájából nem maradhat ki a sertészsír

Az emeletes mézes krémes gyerekkorunk egyik kedvenc sütije: készítsd el a tésztáját a klasszikus recept alapján!

Mézes krémes karamellás bevonattal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézes krémes többféle változatban készülhet, és mindegyik nagyon finom. Ebben a receptben a lapokat gazdag, vajas, grízes krém fogja össze, a tetejére pedig vajkaramellás bevonat kerül. A krém alatt érdemes megkenni a rétegeket házi sárgabaracklekvárral is.

Mézes krémes karamellás bevonattal

Hozzávalók 4 szelethez

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • vaj a tepsi megkenéséhez

A krémhez:

  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 8 dkg gríz
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csipet
  • 0.5 csésze habtejszín
  • 0.33 csésze cukor
  • 0.25 csésze méz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet gyúrd össze a porcukorral, az olvasztott mézzel, a tejjel, a zsírral, a tojással és a szódabikarbónával. Ha szükséges, óvatosan még egy kevés tejet adhatsz hozzá. Sodorj belőle rudat, és oszd négy egyforma részre. Egy deszkát lisztezz be alaposan, mivel a tészta eléggé ragad, és nyújtsd ki vékonyra a lapokat. Egy tepsi tetejét kend meg vajjal, és 200 fokon egyenként 5-6 perc alatt süsd ki őket. A tepsi tetejéről nagyon könnyű lecsúsztatni a kész tésztát.

 

Közben készítsd el a tölteléket. A tejet forrald fel, add hozzá a grízt, és főzd sűrűre. Ha kész, húzd le a tűzről. A vajat keverd habosra a kétféle cukorral, és amikor a tejbegríz kihűlt, forgasd vele össze. A lapokat kend meg egyenként lekvárral, oszd el rajtuk a krémet, és így tapaszd össze a lapokat.

 

A tetejére való vajkaramellához a cukrot és a mézet egy kis lábosban melegítsd össze, amíg a cukor felolvad, a méz pedig folyékonnyá válik. Hagyd gyöngyözni addig, amíg buborékolni kezd, a színe pedig bebarnul. Ne kevergesd, esetleg néha az edényt rázd meg. Amikor már barna, vedd le a tűzről. Óvatosan öntsd hozzá a tejszínt, keverd el, majd keverd hozzá a vajat, végül szórd meg egy csipet sóval. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, és utána kend meg vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.

Kedves, retróédesség a háromszínű papagájszelet is: így lesz színes a piskóta.

Csokoládés papagájszelet: puncsos, kakaós és vaníliás a piskóta

Ez a különleges, pudingporral kevert süti a papagájok tollainak színkavalkádjáról kapta a nevét.

Elolvasom

Kép: belizar73 / Getty Images

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük