Orosz mézes krémes mascarponés töltelékkel: így készül a medovik szelet
Az orosz mézes krémes, vagyis a medovik szelet nem éppen diétás édesség, de egyszerűen abbahagyhatatlan.

orosz mezes kremes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A medovik szelet, vagyis az orosz mézes krémes készítése ráérős hétvégi délutánokra való, amikor nem kell rohanni, és van időd bíbelődni a konyhában. A vaníliaőrleményt bármelyik nagyobb boltban megvásárolhatod, és semmiképp ne hagyd ki a tésztából, mert ettől lesz szép barna színe.

Medovik szelet

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

  • 45 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 2 g vaníliaőrlemény
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet

A krémhez

  • 75 dkg mascarpone
  • 40 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vajat, a mézet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliaőrleményt és a tojásokat vízgőz fölött olvaszd össze. Meleg legyen, de semmiképp ne forrjon. A tűzről levéve keverd hozzá a szódabikarbónával és sóval elkevert lisztet, és dolgozd össze. Hagyd negyedórát állni, hogy könnyebben kezelhető legyen, ezután oszd a tésztát hat egyenlő részre, és lisztezett deszkán nyújts belőlük egyforma lapokat. A lapokat egyenként süsd ki sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon öt-öt perc alatt. Akkor jó, ha megbarnultak, de semmiképp ne száradjanak ki. Ha készen vannak, pakold őket egymás tetejére, és egy éles késsel vágd a széleiket egyenesre. Vonalzót is használhatsz a művelethez. A leesett tésztadarabokat tedd félre, mert ezekkel fogod majd megszórni a süti tetejét.

 

A krémhez először karamellizáld a cukrot, vagyis öntsd egy vastag aljú lábosba, és kis lángon kevergesd addig, amíg megbarnul. Ez nagyjából negyedórába fog telni. Ha a folyékony, barna állagot elérte, fokozatosan adagold bele a tejszínt. Kevergesd, amíg egynemű lesz, majd azonnal húzd le a tűzről. Várd meg, amíg teljesen kihűl, és ekkor robotgéppel keverd hozzá a mascarponét. Az egyik tésztalapot kend meg a krémmel, ezt fedd be egy másik lappal, majd újra krémmel, és így folytasd a rétegzést addig, amíg el nem fogynak. A tetején krém legyen. A levágott tésztaszéleket törd morzsalékosra, és szórd meg vele a süti tetejét. Hideg helyen pihentesd egy-két napot, amíg a lapok megpuhulnak, az ízek pedig összeérnek, és csak utána szeleteld.

 

A hagyományos mézes krémest is elkészítheted úgy, ahogy annak idején a nagyi mutatta.

Ezt is szeretjük