Meggyes pite, ahogy a nagyi csinálta
A szombat délutáni lustálkodás előtt vagy helyett készíts egy könnyű házi pitét, aminek a receptjét lehet, hogy még a nagymamád is elkéri.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A meggyes pite igazi klasszikus, és számos változata létezik. Van, aki kevert tésztával készíti, van, hogy piskóta jellegű, de a linzer is népszerű.

Ha a nagyi receptjére fáj a fogad, akkor most bemutatunk egy receptet, ami ugyan nem a legegyszerűbbek közül való, de szombaton megéri foglalkozni vele.

Meggyes pite

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kg meggy
  • 15 dkg cukor

A lisztbe szórd bele a sütőport, az összes hozzávalót gyorsan gyúrd össze, majd dolgozd sima tésztává. Formálj belőle egy nagyobb és egy kisebb cipót, és két-három órán keresztül pihentesd hűtőszekrényben. A meggyet magozd ki.

A nagyobbik cipót nyújtsd ki, bélelj ki vele egy tepsit vagy piteformát, majd terítsd rá a cseresznyét. Erre szórj cukrot, és a másik fél kinyújtott tésztával fedd be. Kicsit nyomkodd rá a gyümölcsre, majd egy felvert tojással kend meg a tetejét. Villával szurkáld meg, és előmelegített, forró sütőbe téve tíz percig közepes lángon süsd, ezután mérsékeld a lángot, és süsd aranybarnára. Csak teljes kihűlése után szeleteld.

Ezt is szeretjük