A klasszikus meggyes rétes: végre friss gyümölcsből is készülhet
Bár kicsit időigényes, megéri saját kezűleg készíteni a rétestésztát, hisz sokkal finomabb lesz.
Nem fogod megbánni, ha rászánod magad a réteslap készítésére. Csak egyszer kell ráérezni, onnantól menni fog. A tapasztalt réteskészítők tanácsait betartva a tiéd is lehet olyan, mint régen a nagyié. Hogy a töltelék ne ázzon át, feltétlenül szórd meg a tésztát zsemlemorzsával vagy búzadarával.
Meggyes rétes
Hozzávalók
- 50 dkg rétesliszt
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál étolaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 csipet só
- 1 kg meggy
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Kenéshez
- olaj
- 4 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A vizet langyosítsd meg, keverd hozzá az ecetet és a sót. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá az olajat és a tojást, morzsold össze, majd öntsd hozzá részletekben az ecetes vizet. Csipkedő mozdulatokkal dolgozd össze, lágy tésztát kell kapni. Akkor jó, ha hólyagos, és elválik a kezedtől, valamint az edénytől. Formázz belőle négy cipót, mindegyik tetejét kend meg olajjal, és pihentesd fél órát.
A töltelékhez a meggyet mosd meg, és magozd ki. Szórd hozzá a cukrot, a zsemlemorzsát, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd jól keverd össze.
Pihentetés után ellenőrizd a tésztát, ha belenyomod az ujjadat, és ott marad a helye, akkor jó. Tedd lisztezett abroszra, egy nagy asztalra, nyújtsd ki, és a kézfejeddel óvatosan alányúlva húzd addig, amíg szinte átlátszik az abrosz mintája. Az asztalról lelógó széleket óvatosan csípd vagy vágd le, majd oszd el a tésztán egyenletesen a tölteléket. Tekerd fel szorosan a terítő segítségével, a tetejét kend meg olajjal és tejföllel. A többi rúddal is hasonlóan járj el.
Rendezd a réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 190 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Tálalás előtt szórd meg fahéjas kristálycukorral.
A meggy a csokival is tökéletes párost alkot. Omlós pitébe is tökéletesek együtt.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció