Mennyei meggyes-mákos pite: vastag töltelékkel, omlós tésztával
Ha házias finomságra vágysz, a meggyes-mákos pitében nem fogsz csalódni.

meggyes-makos-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nincs piteszezon, ilyenkor sem kell lemondani az omlós, édes tésztáról. Tölteléknek a mák is kitűnő, amit feldobhatsz fagyasztott meggyel vagy befőttel. A tésztája nem fojtós, nem száraz, csak ne gyúrd túl sokáig. 

Meggyes-mákos pite

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárga
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 üveg meggybefőtt
  • zsemlemorzsa

Kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a sütőport, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, mehet hozzá a cukor, a vaníliás cukor, a tojás és annyi tejföl, hogy rugalmas tésztát kapj. Gyúrd össze, vedd ketté, és tedd a hűtőbe fél órára.

Addig készítsd el a tölteléket. A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a citromhéjat, a búzadarát, a mákot, és forrald össze. Amikor elég sűrű a massza, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. A meggybefőttet szűrd le, és keverd a mákhoz. 

A tésztát vedd ki a hűtőből, az egyik gombócot lisztezett felületen nyújtsd ki, és helyezd a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Villával szurkáld meg több helyen, szórd meg zsemlemorzsával, és egyengesd rá a tölteléket. Nyújtsd ki a másik lapot is, és fedd be vele a mákos részt. Kend le villával felvert tojással. Told 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. 
Omlós pitét is készíthetsz mákkal, sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Ezt is szeretjük