Puha, omlós medvehagymás pogácsa: csodás az íze és az illata
Végre itt a szezon, dobd fel a gyors túrós pogácsát különleges illatú, intenzívebb ízű medvehagymával!

A medvehagyma a tavasz egyik első hírnöke. Még a fokhagymánál is tízszer nagyobb gyógyerőt tulajdonítanak neki. Ha saját magad gyűjtöd, fontos, hogy ne keverd össze a leveleit a mérgező gyöngyvirágéval. Úgy tudod a legkönnyebben megkülönböztetni, hogy a medvehagyma illata a fokhagymáéra emlékeztet. Sütés-főzés során a legváltozatosabban felhasználhatod, a túrós-sajtos pogácsákat is feldobhatod vele.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj
- 15 dkg sajt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csokor medvehagyma
Elkészítés:
A medvehagymát mosd meg, és vágd apróra. A legegyszerűbb, ha aprítógépbe teszed. A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a sütőporral, majd morzsold össze a kisebb darabokra vágott vajjal. Add hozzá a villával átnyomkodott túrót, a medvehagymát és a reszelt sajt felét. Gyúrd össze, majd pihentesd 10 percig.
Ezt követően rakd át lisztezett felületre, nyújtsd ki kisujjnyi vastagra, és szaggasd ki tetszőleges méretű kiszúrókkal. A tetejét be is vagdoshatod. Rendezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend le a tetejüket villával felvert tojással, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
A medvehagyma a sajtkrémet is feldobja, a jóféle kence kenyérre is isteni.