Mamaféle mazsolás túrós pite: ezekkel az arányokkal lesz tökéletes
A mazsolás túrós pite tésztája omlós, a belseje pedig ellenállhatatlanul krémes.

mazsolas turos pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a te nagymamád is sütött olykor túrós pitét, biztosan emlékszel az omlós tésztára és a középen megbújó, lágy töltelékre. Hogy teszel-e bele mazsolát, csak az ízléseden múlik: vannak, akik ki nem hagynák, mások nem igazán vannak oda érte.

Mazsolás túrós pite

Hozzávalók 8 személyre

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint

A tetejére

  • 1 tojásfehérje
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. A lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a margarinnal. Add hozzá az egész tojást és a tojássárgát - a fehérjét tedd félre a végén a kenéshez -, a cukrot, a tejfölt, és gyúrj belőle sima, ruganyos tésztát. Ha már összeállt, folpackba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni egy órára.

 

Közben állítsd össze a tölteléket. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. A tojássárgákat keverd el a túróval, a liszttel, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral, és ha szereted, a mazsolával. Az így kapott keveréket forgasd a felvert tojáshabhoz.

 

A tésztát vedd ki a hűtőből, és oszd két részre. Az egyik gombócból nyújts vékony lapot, egyengesd el egy tepsiben, kend meg a túrós töltelékkel, majd fedd be a tészta kinyújtott másik felével. Villával szurkáld meg, kend meg tojásfehérjével, és told 180 fokos sütőbe 40-45 percre, amíg szép színt kap. Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.

 

Túróból sós ropogtatnivalót is összeállíthatsz: a sajtos-túrós rúd puha tésztájának senki sem tud ellenállni.

Ezt is szeretjük