Omlós, puha mazsolás kalács recept: így lesz magas és tökéletes
A kívül pirosra sült, friss házi mazsolás kaláccsal egy bolti se veheti fel a versenyt.

Omlós, puha mazsolás kalács recept: így lesz magas és tökéletes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mazsolás kalács reggelire vagy vacsorára igazi csemege, főleg, ha frissen sütöd! Olyan népszerű lesz, hogy egyszerre akár dupla adagot is készíthetsz. Ebből a tésztából kisebb briósokat is formázhatsz, vagy a változatosság kedvéért a tészta felébe gyúrhatsz egy-két evőkanál kakaóport.

Foszlós mazsolás kalács

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • mazsola
  • csipet só

Tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts egy deci tejet, dobj bele egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt. Arra vigyázz, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztul az élesztőgomba. Meleg helyen futtasd fel körülbelül tíz perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megemelkedik. Öntsd az élesztőt a lisztbe, add hozzá a vajat, a maradék cukrot, a sót, a mazsolát, és jól gyúrd össze. Lágy tésztát kell kapni. Ha túl kemény, önts még hozzá kevés langyos tejet. Amikor egynemű, sima a tészta, takard le, és keleszd 30 percig.

Ha szépen megemelkedik, gyúrd át újra, és formázd tetszés szerint. Ha fonott kalácsot szeretnél, sodorj a tésztából ujjnyi vastag, 15-20 centis rudakat, majd hármasával fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és még 15-20 percig keleszd. Ezután a tetejét kend meg egy felvert tojással vagy langyos tejjel, megszórhatod mandulával, dióval, cukorral, végül előmelegített sütőben, 180 fokon süsd pirosra körülbelül 25-30 perc alatt.

Ezt is szeretjük