Álompuha Mars-torta karamellás krémmel: pont olyan, mint a kedvenc csokid

A szájban olvadó, krémes Mars-tortát mindenki imádni fogja.

Mars-torta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy mi a Mars-torta? Kívül roppanós csokimáz, belül kakaós piskótalapok, köztük gazdag krém, abban pedig ragacsos karamellszósz. Egy esős nyári délutánon nem is kell jobb időtöltés, mint bevetni magad a konyhába, és egy csodás finomságot alkotni.

Mars-torta

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 dl tej

A karamellszószhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csipet

A krémhez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg tejcsoki
  • 4.5 dl habtejszín
  • 1 dkg zselatinpor
  • 0.5 dl tej

A tetejére:

  • 15 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat robotgéppel keverd habosra a cukorral és egy csipet sóval. Akkor jó, ha a térfogata megnő, és a színe kicsit kifehéredik. Add hozzá az olajat és a tejet is. A lisztet egy másik tálban vegyítsd el a sütőporral és a kakaóval, és szitáld a tojásos részhez. Öntsd a masszát egy sütőpapírral kibélelt, húsz centi átmérőjű tortaformába, és told 180 fokos sütőbe 25-30 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta. Ha kész, borítsd ki deszkára, és hagyd kihűlni.

 

A karamellszószhoz a cukrot száraz serpenyőben, közepes lángon karamellizáld nagyjából negyedóra alatt. Időnként nézz rá, de nem szükséges kevergetni. Amikor már barna és folyékony, add hozzá a felkockázott hideg vajat, forrald össze, majd öntsd fel a tejszínnel. Szórd meg egy csipet sóval, és tedd félre, hogy kihűljön.

 

A krémhez forralj fel egy deci tejszínt. A csokit tördeld egy tálba, öntsd fel a meleg tejszínnel, és keverd össze, hogy felolvadjon, és hagyd kihűlni. Közben a zselatint oldd fel a tejben, és tedd félre tíz percre. A maradék tejszínt verd kemény habbá, add hozzá az olvasztott csokis krémet. A zselatinos tejet mikróban kicsit melegítsd meg - semmiképp ne legyen forró -, és kanalazd a csokis habhoz. Robotgéppel keverd el.

 

Az időközben kihűlt piskótát éles késsel vágd három lapra. Az egyik darabot tedd vissza a tortaformába, kenőtollal locsold le egy kevés vízzel, majd oszd el rajta a krém egynegyedét. Kend meg a karamellszósz felével, majd erre jön újabb egynegyed rész krém. Fedd be piskótalappal, majd ismételd meg ugyanezt a műveletet. Végül helyezd a tetejére a harmadik lapot. A tetejére is juttass egy kevés vizet, és tedd a hűtőbe négy-öt órára, hogy összeálljon.

 

A mázhoz a csokit gőz fölött olvaszd fel. Adj hozzá egy kevés olajat is, hogy még fényesebb legyen. Oszd el a kihűlt tészta tetején és oldalán. Várd meg, amíg a máz megszilárdul, és utána szeleteld.

A karamellszósz sokféle klasszikus édességet feldob: madártejre csorgatva is mennyei.

Így készítve lesz tökéletes a madártej: a habgaluskára karamell kerül

A madártejet érdemes szezonális gyümölcsökkel vagy édes öntettel megbolondítani, mert ezektől a pluszoktól csak még finomabb lesz.

Elolvasom

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük