Mandulás, epres hajtogatott pite: nagyon egyszerű a tésztája
A rusztikus külsejű, vékony tésztájú, édes, hajtogatott pite eperrel mennyei.

- Vidám nyári felsők 10 ezer forint alatt: kánikulabarát, csinos fazonok, melyek a laza szetteket is nőies szintre emelik »
- 11 arckontúr-feszesítő gyakorlat toka ellen: ezeket a pontokat stimuláld, hogy eltűnjön a zsírpárna »
- A ’80-as évek legmenőbb trendje volt, és visszatért a feledés homályából: a válltömés felemelkedése és ragyogása »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
- Mit jelent, ha a másik karba teszi a kezeit veled szemben? Testbeszédkvíz
Nem kell, hogy a pitét mindig ugyanúgy készítsd. Próbáltad már hajtogatva? Nem véletlen, hogy a franciák bolondulnak érte. Szeretik sósan, sajtosan, édesen és gyümölcsösen. Sőt, a tésztába mandulaliszt is kerülhet. Ebből a mennyiségből négy kisebb vagy két nagyobb tésztát készíthetsz.
Mandulás, epres hajtogatott pite
Hozzávalók 4 darabhoz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál hideg víz
- 1 db tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 50 dkg eper
- 2 evőkanál mandula
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál eperlekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a kétféle cukrot és a hideg, felkockázott vajat. A kezeddel morzsold össze, majd dolgozd hozzá a tojást. A vizet részletekben öntsd hozzá. A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd formázz a tésztából négy kis gombócot. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
Közben az epret mosd meg, a nagyobb szemeket vágd két-három részre. Szórd meg cukorral, vaníliával és fahéjjal. Pihentetést követően a négy kisebb tésztát nyújtsd lisztezett felületen három milliméter vastagra és kör alakúra. Mindegyiket kend meg lekvárral, és rakd rá az eperszemeket. A szélét hagyd üresen, majd hajtsd rá a gyümölcsre. Kend meg felvert tojással, szórd meg mandulával, és rakd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire. Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon 20-25 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből.
Az epres pite lehet rácsos is, sőt, rebarbarával is megbolondíthatod.
Még több recept