Mandulás, epres hajtogatott pite: nagyon egyszerű a tésztája

A rusztikus külsejű, vékony tésztájú, édes, hajtogatott pite eperrel mennyei.

Mandulás, epres hajtogatott pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell, hogy a pitét mindig ugyanúgy készítsd. Próbáltad már hajtogatva? Nem véletlen, hogy a franciák bolondulnak érte. Szeretik sósan, sajtosan, édesen és gyümölcsösen. Sőt, a tésztába mandulaliszt is kerülhet. Ebből a mennyiségből négy kisebb vagy két nagyobb tésztát készíthetsz. 

Mandulás, epres hajtogatott pite

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 50 dkg eper
  • 2 evőkanál mandula
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál eperlekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a kétféle cukrot és a hideg, felkockázott vajat. A kezeddel morzsold össze, majd dolgozd hozzá a tojást. A vizet részletekben öntsd hozzá. A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd formázz a tésztából négy kis gombócot. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
 

Közben az epret mosd meg, a nagyobb szemeket vágd két-három részre. Szórd meg cukorral, vaníliával és fahéjjal. Pihentetést követően a négy kisebb tésztát nyújtsd lisztezett felületen három milliméter vastagra és kör alakúra. Mindegyiket kend meg lekvárral, és rakd rá az eperszemeket. A szélét hagyd üresen, majd hajtsd rá a gyümölcsre. Kend meg felvert tojással, szórd meg mandulával, és rakd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire. Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon 20-25 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. 
Az epres pite lehet rácsos is, sőt, rebarbarával is megbolondíthatod. 

Ezt is szeretjük