Csupa csokis, málnás torta: a kakaós lapokat gyümölcsös réteg fogja össze

Friss gyümölcsből lesz a legfinomabb ez a gazdag csokis-málnás torta.

Málnás csokitorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csoki és a friss gyümölcsök nagyon jól szerepelnek együtt a legtöbb édességben, és nincs ez másképp a sűrű, tömött csokis-málnás torta esetében sem. Eredetileg írót kéne használni hozzá, ez azonban Magyarországon nehezen szerezhető be, használj helyette nyugodtan egy bögre tejet egy evőkanál citromlével elkeverve.

Málnás csokitorta

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 dkg cukor
  • 22 dkg liszt
  • 6.5 dkg kakaópor
  • 2.5 dl tej (vagy 2,4 dl író)
  • 2.5 dl forró víz
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1.5 dl olaj
  • 1 evőkanál ecet vagy citromlé (ha írót használsz, elhagyható)
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez

A málnás töltelékhez:

  • 25 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál víz

A csokimázhoz:

  • 35 dkg porcukor
  • 12 dkg puha vaj
  • 5.5 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0.5 dl tej

A díszítéshez:

  • friss gyümölcsök
  • csokiforgács
Recept idők

Elkészítés:

Ha nem írót használsz, a tejet keverd el egy evőkanál ecettel vagy citromlével, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni 5-10 percet, amíg a teteje túrósodásnak indul.

 

Közben a kétféle cukrot, a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverd el egy tálban. Add hozzá a tojást, az olajat és az írót vagy citromos tejet, és keverd csomómentesre. Végül öntsd fel forró vízzel. Híg tésztát fogsz kapni. Öntsd a felét egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 20-22 centis tortaformába, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ekkor vedd ki, borítsd deszkára, és süsd meg a tészta másik felét is. Ha van két egyforma formád, egyszerre is sütheted a két lapot. A lapokat hagyd teljesen kihűlni a hűtőben vagy szobahőmérsékleten. Akár előző nap is megsütheted őket, és másnap folytathatod velük a munkát.

 

A töltelékhez a vizet, a citromlevet és a kukoricakeményítőt keverd el egy kis lábosban. Kis lángon melegítsd össze őket. Amikor egyneművé válnak, add hozzá a málnát, és forrald össze. Ha a gyümölcs szétesett, a szósz pedig besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

 

A máz hozzávalóit robotgéppel keverd simára. Az egyik tortalapot kend meg a kihűlt gyümölcsszósszal. Helyezd rá a másik lapot. A torta tetejét és oldalát vond be a csokikrémmel. A tetejét csokiforgácsokkal és friss gyümölcsökkel díszítheted. Tálalás előtt tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy összeálljon.

A nyári gyümölcsök egy könnyű salátában is helyet kaphatnak.

Olasz kenyérsaláta görögdinnyével: mentsd meg a szikkadt pékárut

A klasszikus olasz panzanella paradicsommal készül, azonban az alapízeket remekül feldobhatod édes görögdinnyével: az eredmény egy könnyed, frissítő kenyérsaláta.

Elolvasom

Kép: Nichole Kelly / Getty Images

Ezt is szeretjük