Csupa csokis, málnás torta: a kakaós lapokat gyümölcsös réteg fogja össze
Friss gyümölcsből lesz a legfinomabb ez a gazdag csokis-málnás torta.
A csoki és a friss gyümölcsök nagyon jól szerepelnek együtt a legtöbb édességben, és nincs ez másképp a sűrű, tömött csokis-málnás torta esetében sem. Eredetileg írót kéne használni hozzá, ez azonban Magyarországon nehezen szerezhető be, használj helyette nyugodtan egy bögre tejet egy evőkanál citromlével elkeverve.
Málnás csokitorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg cukor
- 22 dkg liszt
- 6.5 dkg kakaópor
- 2.5 dl tej (vagy 2,4 dl író)
- 2.5 dl forró víz
- 2 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1.5 dl olaj
- 1 evőkanál ecet vagy citromlé (ha írót használsz, elhagyható)
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
A málnás töltelékhez:
- 25 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál víz
A csokimázhoz:
- 35 dkg porcukor
- 12 dkg puha vaj
- 5.5 dkg kakaópor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 0.5 dl tej
A díszítéshez:
- friss gyümölcsök
- csokiforgács
Elkészítés:
Ha nem írót használsz, a tejet keverd el egy evőkanál ecettel vagy citromlével, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni 5-10 percet, amíg a teteje túrósodásnak indul.
Közben a kétféle cukrot, a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverd el egy tálban. Add hozzá a tojást, az olajat és az írót vagy citromos tejet, és keverd csomómentesre. Végül öntsd fel forró vízzel. Híg tésztát fogsz kapni. Öntsd a felét egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 20-22 centis tortaformába, és told 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ekkor vedd ki, borítsd deszkára, és süsd meg a tészta másik felét is. Ha van két egyforma formád, egyszerre is sütheted a két lapot. A lapokat hagyd teljesen kihűlni a hűtőben vagy szobahőmérsékleten. Akár előző nap is megsütheted őket, és másnap folytathatod velük a munkát.
A töltelékhez a vizet, a citromlevet és a kukoricakeményítőt keverd el egy kis lábosban. Kis lángon melegítsd össze őket. Amikor egyneművé válnak, add hozzá a málnát, és forrald össze. Ha a gyümölcs szétesett, a szósz pedig besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
A máz hozzávalóit robotgéppel keverd simára. Az egyik tortalapot kend meg a kihűlt gyümölcsszósszal. Helyezd rá a másik lapot. A torta tetejét és oldalát vond be a csokikrémmel. A tetejét csokiforgácsokkal és friss gyümölcsökkel díszítheted. Tálalás előtt tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy összeálljon.
A nyári gyümölcsök egy könnyű salátában is helyet kaphatnak.
Olasz kenyérsaláta görögdinnyével: mentsd meg a szikkadt pékárut
A klasszikus olasz panzanella paradicsommal készül, azonban az alapízeket remekül feldobhatod édes görögdinnyével: az eredmény egy könnyed, frissítő kenyérsaláta.
ElolvasomKép: Nichole Kelly / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!