Mákos guba receptek
Készíts egy adag gyors, olcsó mákos gubát, ami harmadik fogásként és vendégváróként is megállja a helyét.
Bár eredetileg a mákos guba tipikusan karácsonyi ételnek számított, ma már az év bármely szakában elkészítheted. Óriási előnye, hogy rendkívül olcsó, és hipergyorsan megvan, nem kell vele órákig vesződnöd.
Ráadásul az alapreceptet bármilyen finomsággal, például meggyel vagy éppen mézzel kiegészítheted. Próbáld hát ki mennyei kínálatunkat!
Mákos guba
Hozzávalók:
- 10 dkg darált mák
- 8 dl tej
- 8 kifli
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A kifliket karikázd fel, és szórd egy tűzálló tálba. A cukrot és a vaníliás cukrot keverd össze, és szórd a kiflikre. Reszeld rá a citromhéjat. A vajat a mákkal keverd össze, add a kiflikhez, és öntsd rá a felforralt tejet. Egy kivajazott tepsibe öntsd bele a masszát, és előmelegített sütőben addig süsd, míg a kifli felissza a tejet.
Mascarponés mákos guba
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg porcukor
- 10 szikkadt kifli
- 8 dl tej
- 5 dkg darált mák
- 4 tojássárgája
- 3 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A kifliket karikázd fel. A tejet forrald fel 5 dkg porcukorral, és öntsd a kiflikre. Amikor kicsit felszívták a tejet, akkor egy kivajazott tepsibe simítsd bele a kiflikarikákat. 10 dkg porcukrot a citromhéjjal és a mákkal keverj össze, és szórd a guba tetejére. A vajat darabold fel, és szórd a tetejére. Előmelegített sütőben negyed órát süsd. A maradék porcukrot a tojássárgákkal keverd habosra, és add hozzá a mascarponét. A gubát öntsd hozzá, és keverd össze alaposan. Egy tűzálló tálban további 15-20 perc alatt süsd meg.
Mézes-mákos guba
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mák
- 8 szikkadt kifli
- 6 dl tej
- 4 evőkanálnyi méz
- 2 dkg vaj
- 1 dkg vaníliás cukor
A vajat felezd meg, és a vaníliás cukorral, valamint a mézzel olvaszd fel a tejben. A kifliket karikázd fel, öntsd rá a tejes masszát, és hagyd, hogy a kiflik jól megszívják magukat. A mákot szórd rá, és keverd össze, hogy mindenhova jusson. Egy tűzálló tálat vajazz ki, egyenletesen oszlasd el benne a gubát, és előmelegített sütőben 10-15 percig süsd. Ízlésed szerint tálaláskor csorgass rá mézet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Meggyes-mákos rakott guba
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 25 dkg magozott meggy
- 6 szikkadt kifli
- 5 evőkanál mák
- 5 evőkanál cukor
- 4 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- vaj
- zsemlemorzsa
A tejbe szórd bele a vaníliás cukrot, és forrald fel. A kifliket karikázd fel, és harmadold. Az egyik adagot öntsd le a tejjel, majd egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe rétegezd. A cukor és a mák felét keverd össze, és szórd rá a kiflikre. A meggy felét is terítsd a tetejére. A második kifliadagot is forrázd le, és rétegezd a tepsibe.
Szórd rá a maradék cukros mákot és a meggyet. Végül a harmadik adagot is öntsd le tejjel, és rétegezd a tetejére. A megmaradt tejbe keverd bele a tojássárgákat, és locsold meg a rakottast. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan simítsd a tetejére, és előmelegített sütőben addig süsd, míg a teteje kicsit megpirul.
OLVASD EL EZT IS!
- magyaros
- édességek
A tökéletes derelye receptje
- tiramisu
- édességek
Édes, krémes tiramisuk
- palacsinta
- édességek