Házi mákos rugelach: a tésztájába mascarpone kerül
Az apró, töltött tekercs, vagyis a rugelach mákkal készítve akár az ünnepi asztalra is kerülhet.

rugelach
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rugelach eredetileg zsidó hanukai édesség, világhírre azonban Amerikából indulva tett szert. Különlegessége, hogy a tésztájába valamilyen sűrű tejtermék - sajtkrém, túró, vagy ebben a receptben mascarpone - kerül. Összeállítása gyerekjáték, különleges hozzávalót nem igényel, azonban a tésztát egy éjszakát a hűtőben kell feldolgozás előtt pihentetni.

Mákos rugelach receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A máktöltelékhez

  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére

  • 1 tojás
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit - a lisztet, a vajat, a mascarponét, a kétféle cukrot és a sót - robotgéppel keverd simára. Csomagold fóliába, és egy éjszakát pihentesd a hűtőben. Másnap lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra, és kend meg sárgabaracklekvárral. A mákot a cukorral daráld meg - ha darált mákot vásároltál, porcukrot használj hozzá - keverd el a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal, és oszd el a megkent tésztán. Vágj belőle egyenlő cikkeket, és kifli alakban tekerd fel. Helyezd el őket sütőpapírral kibélelt tepsiben, kend meg a tetejüket felvert tojással, és told a sütőbe annyi időre, amíg aranyszínűre pirulnak. Ha készen vannak, porcukorral szórhatod meg a tetejüket.

A mazsolás, túrós lepényke is eredeti hanukai sütemény - érdemes azt is elkészítened.

Ezt is szeretjük