Puha, foszlós mákos kalács: a nagyi bevált receptje szerint
Ez a kelt tésztás mákos kalács a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Puha, foszlós mákos kalács: a nagyi bevált receptje szerint
Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvéti időszak kihagyhatatlan süteménye a kalács, amit nagyanyáink mindig saját kezűleg sütöttek. Te is fogj hozzá, ezzel a recepttel nem lesz nehéz dolgod, hisz a tészta nem túl kényes. A puha, foszlós sütiért kicsik és nagyok egyformán lelkesednek majd. Ezt a receptet akkor is kipróbálhatod, ha még soha nem készítettél kelt tésztát.

Mákos kalács recept

Hozzávalók:

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet

Töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze a tésztát. Ne lepődj meg, a szokásosnál lágyabb masszát kell kapnod. Ha szükséges, adj még hozzá lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül 50 percig.
 

Közben készítsd el a tölteléket, a porcukrot keverd össze a darált mákkal, és öntsd le a forró tejjel. Amikor a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át, és vedd ketté. Nyújtsd mindkét részt téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit.


Tedd a rudakat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, takard le, és pihentesd még 30 percig. A tejet keverd össze a villával felvert tojással, és kend a tekercsek tetejére. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 170 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirul, takard le sütőpapírral.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük