Puha, foszlós mákos kalács: a nagyi bevált receptje szerint
Ez a kelt tésztás mákos kalács a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Puha, foszlós mákos kalács: a nagyi bevált receptje szerint
Ez is érdekelhet

Egyre népszerűbb Magyarországon a biztonságos látásjavító lézerkezelés: gyors és fájdalommentes (x)

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

Ezt a trükköt vesd be a cipőfűzővel: megváltozik tőle az egész szetted »

Bőrpuhító, házi fürdőgolyó tejporból: a kényeztető fürdő legfontosabb kelléke »

Hogyan viseld a leggings-t, hogy sikkes legyen? 6 divatos szettet mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A húsvéti időszak kihagyhatatlan süteménye a kalács, amit nagyanyáink mindig saját kezűleg sütöttek. Te is fogj hozzá, ezzel a recepttel nem lesz nehéz dolgod, hisz a tészta nem túl kényes. A puha, foszlós sütiért kicsik és nagyok egyformán lelkesednek majd. Ezt a receptet akkor is kipróbálhatod, ha még soha nem készítettél kelt tésztát.

Mákos kalács recept

Hozzávalók:

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze a tésztát. Ne lepődj meg, a szokásosnál lágyabb masszát kell kapnod. Ha szükséges, adj még hozzá lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül 50 percig.
 

Közben készítsd el a tölteléket, a porcukrot keverd össze a darált mákkal, és öntsd le a forró tejjel. Amikor a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át, és vedd ketté. Nyújtsd mindkét részt téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit.


Tedd a rudakat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, takard le, és pihentesd még 30 percig. A tejet keverd össze a villával felvert tojással, és kend a tekercsek tetejére. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 170 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára. Ha a teteje túlságosan pirul, takard le sütőpapírral.

Ezt is szeretjük