Pihe-puha mákos kifli egyszerű gyúrt tésztából: ezt az egy hozzávalót ne hagyd ki a tésztából
A legfinomabb mákos kifli tésztájába egy plusz hozzávaló kerül, ettől lesz különlegesen puha.
A gazdag, mákos krémmel megtöltött kiflik gyúrt tésztája hihetetlenül puha lesz, ha egy kevés krémsajttal is megbolondítod. A sajt mellett még sok vaj is kerül bele, így lesz a tészta foszlós és ellenállhatatlan. A mákos sütikkel mindig sikert arathatsz a családod és a vendégeid körében: akár szuperkönnyű, akár bonyolultabb receptet választasz, a hatás nem marad el.
Mákos gyúrt kiflik
Hozzávalók 32 darabhoz
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg krémsajt
- 20 dkg vaj
- 7.5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 3 evőkanál cukor
- 1.5 dl tej
- 1 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál gríz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet fahéj
- 0.5 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A vajat elkészítés előtt egy órával vedd ki a hűtőből, hogy lágy, formázható állagot vegyen fel. Az így kapott puha vajat keverd habosra a krémsajttal és a kétféle cukorral, majd add hozzá a sót, a reszelt citromhéjat, és fokozatosan a lisztet. Gyúrd alaposan össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát.
A töltelékhez a mákot, ha szükséges, daráld meg. A tejet forrald fel. Add hozzá a mákot, a cukrokat és a grízt, keverd össze, amíg besűrűsödik, majd húzd le a tűzről, és vegyítsd el a többi hozzávalóval. Hűtsd langyosra.
A tésztát oszd négyfelé. Az egyik részt nyújtsd ki kör alakúra, vágd nyolc egyenlő cikkre, és oszd el bennük a mákos töltelék negyedét. Tekerd fel, és oszd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ismételd meg ugyanezt a másik három rész tésztával is. Sorakoztasd fel őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kend meg a tetejüket egy evőkanál tejjel elkevert, villával felvert tojássárgájával, és 180 fokon, 15-20 perc alatt süsd őket készre.
Ebből a mennyiségből két tepsire való kifli készülhet.
Hasonló sütit készíthetsz sós változatban is: akár a töltelékbe is kerülhet a krémsajt.
Foszlós, krémsajtos rugelach: a puha kiflivel nem lehet betelni
A rugelach zsidó eredetű finomság, mely a krémsajtos tésztától különleges. A gusztusos kifliket édes és sós töltelékkel is ki lehet próbálni.
ElolvasomKép: Sushytska Viktoriia / Getty Images
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció