Puha mákos gőzgombóc vaníliasodóval: az édesség kelt tésztából készül
A kiadós és laktató gőzgombóc belsejébe lekvár kerül, kívülről pedig selymes vaníliasodó és mák fokozza az élvezetet.

gozgomboc-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gőzgombóc a hütték nagy kedvence Ausztriában, és abban különbözik a mi gombócainktól, hogy kelt tésztából készül. A mák és a selymes vaníliasodó tökéletes hozzá. Ha nincs párolóedényed, egy lábas és szita vagy szűrő segítségével is tökéletes lesz a végeredmény. 

Mákos gőzgombóc vaníliasodóval

Hozzávalók:

A gombóchoz

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg szilvalekvár
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj

A sodóhoz

  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 db tojássárga
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 15 dkg őrölt mák
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várd meg, amíg jól megemelkedik. Dolgozd össze az átszitált liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval, közepesen lágy tésztát kell kapnod. Rakd át egy olajjal vékonyan kikent tálba, és letakarva pihentesd körülbelül 40 percig.

Amikor a duplájára nő, nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágd négyzetekre, rakj mindegyikbe egy teáskanál lekvárt, majd formázz gombócokat. A széleit jól csípd össze, hogy ne nyíljon szét a tészta. Pihentesd még körülbelül 20 percig.


Egy lábasban forralj vizet, a tetejére illessz rá egy szűrőt. Rakd bele a gombócokat, és fedd le az egészet. Körülbelül negyedóra alatt gőzöld puhára, közben ne vedd le a fedőt, mert a gombóc összeesik.  

A sodóhoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vaníliás cukorral keverd ki. Lassan adagold hozzá a tejet és a tejszínt. Kis lángon, állandó kevergetés mellett főzd krémesre. Amikor elég sűrű, húzd le a tűzről. Tálaláskor locsold meg a gőzgombócokat az olvasztott vajjal, majd a sodóval, és szórd meg a porcukorral elkevert mákkal.

A mennyei bécsi császármorzsát talán még könnyebb elkészíteni, nagyon hasonlít a mi palacsintánkra.  

Ezt is szeretjük