Puha mákos gőzgombóc vaníliás szósszal: könnyű kelt tésztából készül

A puha mákos gőzgombócot a tetejére öntött házi vaníliasodó teszi még élvezetesebbé.

Mákos gőzgombóc vaníliás szósszal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gőzgombóc a német konyha tipikus étele, de hazánkban is népszerű. Kelt tésztából készül, a belsejébe lekvár kerül, és a gombócok vízgőzben párolódnak puhára. Frissen, darált mákkal és vaníliasodóval tálalva igazán különleges desszert.

Mákos gőzgombóc vaníliás szósszal

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg lekvár
  • 5 dkg vaj

A sodóhoz

  • 5 dl tej
  • 3 db tojássárga
  • 3 teáskanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A tetejére

  • 4 evőkanál mák
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

Két deci langyos tejhez keverj egy kiskanál kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, és 10 perc alatt letakarva, meleg helyen futtasd fel. Amíg az élesztőre vársz, szitáld egy tálba a lisztet. Keverd hozzá az élesztős tejet, öt deka olvasztott vajat, a maradék cukrot és tejet. Alaposan dolgozd össze, legalább öt-nyolc percig gyúrd a tésztát. Ekkor takard le, állítsd meleg helyre, és egy órát hagyd kelni.

Ha a tészta már kétszeresére nő, nyújtsd ki három-négy centiméter vastagra. A kinyújtott tésztát vágd kockákra, mindegyik közepébe helyezz egy kiskanál szilvalekvárt, majd formázz belőlük gombócokat, és újra letakarva keleszd 20-30 percig.
 

Egy nagyobb lábosban melegíts vizet, és az edény tetejére állíts szitát vagy szűrőt. Ha a víz felforr, helyezd bele a gombócokat, és letakarva főzd nagy lángon a gőzben 15 percig. A fedőt közben egyszer se emeld fel, különben a tészta azonnal összeesik.

 

Amíg a gombócok gőzölődnek, készítsd el a vaníliasodót: az összes hozzávalót rakd egy lábosba, és kis lángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve főzd sűrűre.
Az elkészült gombócokat öntsd le olvasztott vajjal, vaníliasodóval, a tetejüket pedig szórd meg frissen darált mákkal.
Ha szereted a német konyhát, ezt a különleges krumplikenyeret is próbáld ki!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük