Mákos gőzgombóc eredeti német recept szerint
Az alja ropogós, a teteje puha
A németek kedvencét, a mákos gőzgombócot te is imádni fogod.

Mákos gőzgombóc eredeti német recept szerint
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

6 esküvői frizura, ami rövid hajból elkészítve a legszebb: ezeket kérd a fodrásztól »

Visszatérő, bosszantó pattanások a testen: ezt kell tenned, hogy megszabadulj tőlük »

5 cipőfazon, ami igazán divatos lesz idén ősszel: ezeket érdemes az üzletekben keresned »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kelt tésztából készülő puha gőzgombóc savanykás lekvárral vagy gyümölccsel megtöltve, mákkal megszórva mesés desszert. Elég időigényes, de megéri a fáradságot. Vaníliasodóval leöntve még csábítóbb.

Mákos gőzgombóc

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg lekvár
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mák
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojás
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Rakd a lisztet egy nagyobb tálba, tedd hozzá a tojást és az élesztőt, majd gyúrd össze. Kicsit később öntsd hozzá a maradék tejet, így viszonylag lágy tésztát fogsz kapni. Takard le, és keleszd 45-50 perc alatt a duplájára.

Pihentetést követően a tésztát nyújtsd három-négy milliméter vastagra, vágd fel nagyobb négyzetekre, és mindegyikre kanalazz lekvárt. Az ellentétes végeknél fogd össze őket, és formázz belőlük gombócot. A  széleket nyomd össze, így gőzölés közben nem tud majd kijönni a lekvár. Hagyd kelni a tésztát még 30 percig, majd forgasd a gombócokat olvasztott vajba.

Egy nagy edényben forralj kevés vizet, helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen a vízbe. Ebbe rakd a gombócokat, és lefedve gőzöld meg 12-15 perc alatt. A gombóc készítéséhez párolót is használhatsz, de az edény fölé rögzített konyharuha, gézlap is alkalmas a műveletre. Locsold meg a kifőtt tésztát a maradék olvasztott vajjal, majd forgasd meg a porcukorral elkevert mákban.

Ezt is szeretjük