Békebeli pozsonyi kifli mákos, diós töltelékkel: így lesz szép fényes és omlós
A pozsonyi kifli tésztája nagyon hasonlít a bejgliére. Diós és mákos töltelékkel is csodás ünnepi desszert.
A fényes, omlós tésztájú, elsősorban mákkal vagy dióval töltött kiflit a legenda szerint először Pozsonyban készítették több mint kétszáz éve, és hagyományosan karácsony körül került az asztalra. Néhány trükkel a tiéd is tökéletes lesz. Sütés előtt a kifliket több helyen szurkáld meg villával, hogy a gőz távozhasson, így nem repednek meg. Arra is ügyelj, hogy a töltelék ne legyen túl száraz.
Mákos, diós pozsonyi kifli
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojássárga
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor az élesztőbe
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 db citrom
- 1 teáskanál fahéj
- 1 dl víz
A mákos töltelékhez
- 20 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db narancs
- 1 db fahéj
- 1 dl víz
- mazsola
Elkészítés:
A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várd meg, amíg körülbelül 10 perc alatt felfut. A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a cukorral, majd morzsold össze a vajjal. Öntsd hozzá az élesztőt, add hozzá a tojást, és jól dolgozd össze. Könnyen kezelhető tésztát kell kapnod. Takard le, és pihentesd egy órát a hűtőben.
A diós töltelékhez a vizet öntsd egy lábosba, és keverd hozzá a cukrot, majd forrald fel. Egy másik edényben vegyítsd a darált diót, a zsemlemorzsát és a citrom reszelt héját, majd öntsd rá a szirupot. Keverd össze, és jól hűtsd ki. A mákos tölteléket is hasonlóan készítsd el.
Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki két milliméter vastagságúra, és vágd 20-24 egyenlő darabra, majd formázd őket ovális alakúra. A masszákból kanalazz minden tésztadarabra, majd hajtsd össze, és formázz kifliket.
Rendezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg először a tojássárgával, és pihentesd hideg helyen 40 percig. Amikor már nem ragad, kend át a villával felvert fehérjével, és langyos helyen pihentesd. Így lesz márványos a kifli teteje. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 15 perc alatt.
Ha még soha nem készítettél bejglit, akkor ez az összeállítás a segítségedre lehet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció