Régimódi mákos csiga - Legalább olyan jó, mint a kakaós
A puha, kelt tésztából készülő mákos csiga remek választás egy kávé vagy tea mellé.
Az ellenállhatatlanul finom mákos csiga a család nagy kedvence. Erről a csodás péksütiről mindenkinek a régi idők jutnak eszébe. A könnyű tésztájú édesség legalább két évtizede változtatás nélkül készül. A mák mellé a csigákba gyümölcsöt is rejthetsz. Nem baj, ha a tekercsek sütés közben összeragadnak, úgy még különlegesebb lesz.
Mákos csiga
Hozzávalók 20 darabhoz
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 4 evőkanál cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1 csipet só
Kenéshez
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez
- 20 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Langyosíts tejet, rakj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni körülbelül 10 perc alatt. Akkor jó, ha habos lesz, és megemelkedik. A puha vajat, a sót és a maradék cukrot jól keverd ki, rakd hozzá a tojást, a megkelt élesztőt, és dolgozd össze a liszttel. Dagaszd addig a tésztát, amíg hólyagos lesz, és elválik a kezedtől, valamint az edény falától. Konyharuhával takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. Forrald fel a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a mákkal. Ha a massza kenhető, húzd le a tűzről. Ezt követően rakd a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd fél centi vékonyra, majd kend meg az olvasztott vajjal. Egyengesd rá a mákos masszát, tekerd fel, mint a bejglit, és vágj belőle körülbelül másfél centi széles tekercseket. Rakosgasd a csigákat kivajazott tortaformába vagy tepsibe, és meleg helyen hagyd még kelni 15-20 percig. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Ha már kezd barnulni, kend meg a tejjel összekevert vaníliás cukorral, és süsd még öt percig.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció