Pihe-puha majomkenyér fahéjas cukorral: édes öntet járja át a tésztát

A majomkenyér kicsit hasonlít a mi aranygaluskánkhoz, és kuglófformában sül.

Majomkenyér fahéjas öntetben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vajas, fahéjas öntettel készülő majomkenyér igazi ráérős ünnepi vagy vasárnapi édesség. Az aranygaluskára annyiban emlékeztet, hogy ez is kelt tésztából álló kis golyókból áll. Ezek a labdák kuglófformában, édes, olvasztott vajban sülnek puhára.

Majomkenyér fahéjas öntetben

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5.5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál

Az öntethez:

  • 22 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel egy evőkanál cukorral elkevert langyos tejben. Közben a lisztet szitáld át, és szedd kétfelé. A vajat olvaszd fel. A liszt egyik feléhez keverd hozzá a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt, és kezdd kidolgozni. Közben fokozatosan adagold hozzá a liszt másik felét, amíg ruganyos, jól kezelhető, nem ragacsos, de nem is kemény tésztát kapsz. Gyúrd simára, majd takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

Amikor a tészta megkelt, az öntethez való vajat olvaszd fel, keverd el a cukorral és a fahéjjal. Hagyd egy kicsit kihűlni, majd a felét öntsd egy kuglófformába. A tészta feléből formálj diónyi golyókat, és tedd őket az öntetbe. Öntsd le sziruppal, majd ebbe tedd a maradék, golyókká formázott tésztát, és kanalazd rá a maradék öntetet. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire a formát, hogy az esetlegesen kifröccsenő fahéjas cukor ne piszkolja össze a sütőt, és told 200 fokos sütőbe fél órára, amíg aranybarnára sül. Amikor kész, hagyd hűlni öt percig, utána borítsd ki deszkára.

A remegős sajttorta is elegáns édesség: most készítsd csokilikőrrel!

Krémes, remegős sajttorta: házi csokilikőrrel készül

Ezt a süteményt nemcsak a csokoládélikőr teszi ellenállhatatlanná, hanem a krémsajt is, amivel készül.

Elolvasom

Kép: bhofack2 / Getty Images

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük