Íme, az ország tortájának receptje
Mint minden évben, immár hagyományosan idén is elkészült az ország tortája.
Odahaza elkészítve biztosan nem lesz száz százalékig olyan, mint a cukrászdákban, hiszen minden bizonnyal nincsenek olyan eszközeid otthon, de ízre és állagra is nagyban hasonlítani fog.
A nem annyira egyszerű recepttől nem kell megijedned, annyira nem vészes, mint amennyire első ránézésre tűnik!
Az ország tortája 2014 - Somlói revolúció
Hozzávalók:
A grillázstésztához:
- 145 gramm tojásfehérje
- 60 gramm sárgája
- 50 gramm cukor
- 20 gramm liszt
- 80 gramm dió grillázs
- 30 gramm dió
A narancsbetéthez:
- 135 gramm narancs
- 70 gramm cukor
- 5 gramm pektin
- 4 gramm zselatin
- 1 fél narancs héja
A fehércsokoládé mousse-hoz:
- 200 gramm fehér csokoládé - 33,1%-os
- 90 gramm 33%-os tejszín
- 55 gramm tojássárgája
- 5 gramm zselatin
- 15 gramm víz
- 1 gramm vanília
- 320 gramm tejszínhab
Az étcsokoládé mousse-hoz:
- 70 gramm 33%-os tejszín
- 75 gramm 54%-os étcsokoládé
- 50 gramm tojássárgája
- 50 gramm 40%-os rum
- 240 gramm tejszínhab
A ganache-hoz:
- 40 gramm tej
- 75 gramm 54%-os étcsokoládé
- 8 gramm glükóz
- 20 gramm 80%-os vaj
Elkészítés ideje:
150 perc.
Elkészítés menete:
Ha már sikerült mindent beszerezni és kimérni, akkor az már fél siker. Elsőként a grillázstésztát készítsd el. A sárgáját verd habosra a cukorral, majd add hozzá a grillázst és a lisztet is, és keverd ki velük, aztán a habosra vert fehérjét is keverd hozzájuk. Szórd meg a dióval, majd 155 fokra előmelegített sütőben süsd ezt a keveréket 30 percig. Egy edényben tégy be alá a sütőbe vizet, hogy párologjon. Jöhet az étcsokoládés mousse! A sárgáját verd habosra, a tejszínt melegítsd 80 fokosra, majd folyamatosan csorgatva keverd őket össze. Az étcsokit melegítsd 38 fokra, majd keverd a többiekhez. Hűtsd 27 fokra, majd keverd el a rummal és a tejszínhabbal. A narancsbetéthez a cukrot keverd össze a pektinnel és a zselatinnal, majd reszeld le a narancs héját, tedd teatojásba. A narancsléhez add a zselatinos-pektines keveréket, tedd bele a teatojást, és hagyd öt percig duzzadni őket, majd egy percig forrald.
Ezután hűtsd le, majd öntsd a kifagyott étcsokis mousse-ra! Már nincs sok hátra, jöhet a fehércsokoládés mousse. A zselatint áztasd be, a tojássárgáját verd habosra. A tejszínhez ezután add hozzá a feláztatott zselatint, majd melegítsd 80 fokra. Ha ezt elérte, keverd el a sárgájával.
A fehércsokit melegítsd 36 fokosra, majd keverd a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve add a felvert tejszínhabhoz. A ganache jön, ehhez egyszerűen a tejet a glükózzal és a vajjal melegítsd 80 fokra, aztán keverd bele az étcsokoládét. Ha minden megvan, már csak rétegelni kell: alulra kerül a grillázstészta, rá az étcsokoládé mousse, arra a narancsbetét, rá a fehércsoki mousse, és az egészet a ganache zárja. Ha nem lett tökéletes, ne aggódj, az íze biztos finom!
Francia desszertek a hazai torta mellé
Minden bizonnyal Franciaországban is megválasztják évente a legfinomabb desszertet, de van néhány örökérvényű édességük is
Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin
Nézegess képeket!
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- palacsinta
- paleolit táplálkozás
Isteni paleo palacsintarecept
- tojás
- vanília
A tökéletes madártej receptje
- mandula
- torta