Omlós, zsírral készült, Luca-napi pogácsa holnapra: régimódi finomság

Ha nincs sok időd, ezt a sütőporos pogácsát akkor is el tudod készíteni. Jósolj vele Luca napján!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Luca napjához számos hagyomány kapcsolódik. Az egyik ilyen a pogácsakészítés, méghozzá jó sok házi disznó- vagy kacsazsírral. Régen tollakat szurkáltak mindegyikbe, az egyik sütibe pedig pénzdarabot is rejtettek. Úgy tartották, aki megtalálja, szerencsés lesz a következő esztendőben. 

luca-pogacsa

Luca-napi pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg sajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál

Kenéshez

  • 1 db tojás

Tetejére

  • 10 sajt
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a sütőport, majd a zsírt, a tojást és a reszelt sajtot. Rakj hozzá részletekben annyi tejfölt, amennyit felvesz. Jól gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, de nem ragacsos. Ha szükséges, szórj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és pihentesd a hűtőben egy órán át. 
 

Ezt követően lisztezett felületen nyújtsd a tésztát ujjnyi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozhatod. Kend meg egy felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki a tésztát. Ha szeretnéd, rakj egy-kettőbe alaposan megtisztított pénzérmét. Pakold a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyelj, hogy ne érjenek össze. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd világosbarnára 20 perc alatt.

sajtos-pogacsa
Ezt is szeretjük